Singurătatea vârstnicilor: O criză ascunsă în Europa de Est și eforturile ONG-urilor pentru a face diferența
Autor: Maria Daniela Toma
Data actualizării:
Data publicării:
Europa de est este campioană la capitolul vârstnicilor singuri. Singurătatea este un fenomen care afectează în mod disproporționat seniorii și poate avea efecte serioase asupra sănătății acestora.

Organizația Mondială a Sănătății are drept unul dintre numeroasele sale obiective îmbunătățirea situației singurătății în rândul vârstnicilor, având în vedere impactul negativ pe care îl poate avea asupra sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății menționează că singurătatea și izolarea socială în rândul vârstnicilor are efecte directe nedezirabile asupra sănătății fizice și psihice și reduce calitatea vieții celor în vârstă și implicit timpul de trai, putând să ducă inclusiv la decese premature.

Biroul European al Crucii Roșii estimează că procentul vârstnicilor care suferă de singurătate poate ajunge și până la 34%. Vulnerabilitatea crește odată cu vârsta, la fel și mediile care permit socializarea. De multe ori, izolarea de acest gen poate avea efecte negative asupra funcțiilor cognitive.

Un studiu național realizat în România de asociația Niciodată Singur arată că 65% din vârstnici își petrec zilele numai în incinta propriului domiciliu și întreprind aproape exclusiv activități casnice. Aproape jumătate de milion de români seniori se confruntă cu problema singurătății și izolării sociale. O treime din vârstnicii din România nu au pe cine să se poată baza în caz de necesitate, iar 28% nu socializează cu mai mult de 4 persoane în decursul unei luni, arată același studiu. Pandemia nu a făcut decât să accentueze aceste situații deja presante pentru mulți dintre seniorii care suferă de singurătate. 

Pentru combaterea acestui fenomen, la nivel național ne putem uita mai de grabă în zona organizațiilor non-guvernamentale care au demersuri constante în vederea remedierii acestei situații. În prezent sunt demarate numeroase programe pentru sprijinirea vârstnicilor, o bună parte fiind conduse de către asociația Niciodată Singur, menționată anterior. 


Începând cu 2015, aceștia și-au format de-a lungul anilor un sistem prin care pot conecta bătrâni cu persoane mai tinere pentru socializare și oferire de ajutor, în baza aplicațiilor pe care aceștia le depun și în baza compatibilității dintre cei doi aplicanți. Asociația are în spate o echipă de sute de voluntari care nu numai că asistă bătrânii care au această nevoie, dar și contribuie la organizarea unor acțiuni caritabile precum oferirea de cadouri în centre pentru seniori, organizarea de vacanțe și de diverse evenimente de socializare. Este evident cum se poate face o diferență prin acțiuni la scară mică, ce ulterior se propagă.

La începutul lunii august, Niciodată Singur posta pe rețelele de socializare despre o zi de naștere organizată sub forma unei ieșiri surpriză de către două voluntare ale ONG-ului. „S-a suflat în lumânări lângă fântânile Unirii și apoi sărbătorita noastră, înconjurată de veselie, s-a bucurat de spectacolul Simfonia apelor”, scriau în postarea pentru urmăritorii lor.

Acțiunile sunt întreprinse în mai multe orașe din țară și au un impact real asupra vieților oamenilor afectați. Una dintre beneficiare declara pentru Niciodată Singur : „ Stau în Constanța și oamenii poate zic: ce frumos, vezi marea mereu. Să vă spun ceva: eu nu am văzut marea anul acesta. Nu am curaj să merg singură. Am făcut de 3 ori infarct cerebral și unul miocardic. Ultima dată când am avut infarct cerebral am căzut pe stradă și nu m-a ajutat nimeni. De anul trecut, de când m-a dus Asociația Niciodată Singur la Jurilovca, nu am mai ieșit din oraș.”

Niciodată Singur este un exemplu de acțiune socială demn de urmat și care ar trebui să atragă mai multă atenție asupra problemelor din nefericire mai puțin dezbătute în spațiul public.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari



Cele mai noi articole
pixel