Sir Brian May și-a dat demisia din organizația de protecție a animalelor unde era vicepreședinte
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
Sir Brian May, chitaristul legendar al trupei Queen și un cunoscut susținător al drepturilor animalelor, a demisionat din funcția de vicepreședinte al organizației RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

Decizia sa vine pe fondul unor îngrijorări serioase legate de programul de certificare a fermelor, RSPCA Assured, și de modul în care acesta asigură standardele de bunăstare pentru animalele de fermă din Marea Britanie.

May a luat această decizie radicală în urma descoperirii unor „dovezi condamnabile” privind deficiențele din program, care certifică peste 4.000 de ferme din întreaga țară. Această mișcare reflectă o frustrare tot mai accentuată față de capacitatea RSPCA de a asigura condiții decente pentru animalele aflate în fermele care operează sub egida sa, provocând o dezbatere amplă asupra standardelor de bunăstare animală din Marea Britanie.

Programul RSPCA Assured și controversele apărute

RSPCA Assured, lansat inițial sub numele de Freedom Food, este un program care certifică fermele ce produc carne, pește, ouă și produse lactate, având ca scop ridicarea standardelor de bunăstare a animalelor peste nivelul cerut de lege. În teorie, acest program ar trebui să ofere consumatorilor asigurarea că produsele achiziționate provin din ferme în care animalele sunt tratate în mod etic și cu respect. Cu toate acestea, în practică, lucrurile s-au dovedit mult mai complexe.

Investigații recente efectuate de activiști pentru bunăstarea animalelor au scos la iveală nereguli serioase în fermele certificate de RSPCA Assured, cum ar fi supraaglomerarea, condițiile precare de igienă și chiar cazuri de abuz fizic asupra animalelor. Aceste descoperiri au pus sub semnul întrebării eficiența și integritatea programului, declanșând o serie de reacții critice din partea publicului și a organizațiilor de protecție a animalelor.

Ca răspuns la aceste acuzații, RSPCA a realizat controale de urgență la fața locului în peste 200 de ferme pentru a evalua conformitatea cu standardele impuse. Cu toate acestea, aceste acțiuni nu au fost suficiente pentru a calma criticile și, în cele din urmă, au dus la demisia lui Sir Brian May.

Nemulțumirile lui Sir Brian May și reacțiile din jurul demisiei sale

Pentru Sir Brian May, implicarea în RSPCA a fost o parte importantă din angajamentul său de lungă durată față de bunăstarea animalelor. Cu toate acestea, el a considerat că răspunsul organizației la neregulile din cadrul programului de certificare a fermelor a fost inadecvat, iar sistemul în sine a „eșuat” în misiunea sa de a proteja animalele. În declarațiile sale publice, May a cerut desființarea acestui program, argumentând că deficiențele identificate sunt mult prea grave pentru a putea fi remediate doar prin ajustări minore.

Demisia sa a fost bine primită de unii activiști și organizații de protecție a animalelor. Claire Palmer, directorul organizației Animal Justice Project, a lăudat decizia lui May, considerând-o o mișcare curajoasă și responsabilă, care subliniază importanța integrității în protecția animalelor. Palmer a solicitat, la rândul său, RSPCA să ia măsuri drastice pentru a rezolva problemele din sistem și să asigure o supraveghere mai strictă a fermelor certificate.

În paralel, președintele RSPCA, Chris Packham, și vicepreședintele Caroline Lucas, au solicitat o revizuire independentă completă a programului RSPCA Assured înainte de a lua alte măsuri. Aceștia au subliniat că bunăstarea animalelor de fermă este o problemă complexă, iar soluțiile necesită o abordare mai nuanțată decât simpla desființare a programului.

Angajamentul continuu al RSPCA și pașii următori

În urma demisiei lui Sir Brian May, RSPCA a recunoscut preocupările exprimate de acesta și i-a mulțumit pentru sprijinul său continuu în alte domenii legate de bunăstarea animalelor. Organizația și-a reafirmat angajamentul de a asigura protecția animalelor de fermă și a anunțat că va acționa pe baza concluziilor revizuirii în curs. Acest proces de revizuire include și inspecții neanunțate la fermele certificate, în încercarea de a readuce programul RSPCA Assured la standardele înalte pe care le-a promis inițial.

RSPCA, una dintre cele mai mari și respectate organizații de caritate pentru protecția animalelor din Marea Britanie, a fost întotdeauna un lider în lupta împotriva abuzurilor asupra animalelor. Pe lângă investigarea cazurilor de cruzime, oferirea de adăposturi și promovarea adopțiilor, organizația desfășoară campanii publice menite să sensibilizeze societatea asupra drepturilor animalelor și colaborează cu guvernele pentru îmbunătățirea legislației în domeniu.

Articole similare

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent s-a dezlănțuit în legătură cu cearta sa de ani...

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Lana Del Rey, celebra cântăreață în vârstă de 39 de...


Top citite
Fotografie de la Simona Kidric/ Pexels

Sir Brian May și-a dat demisia din organizația de protecție a animalelor unde era vicepreședinte

captură Instagram

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Captura Youtube

O nouă carte detaliază „lupta” lui Chester Bennington împotriva dependenței

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul



Cele mai noi articole

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent s-a dezlănțuit în legătură cu cearta sa de ani...

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Lana Del Rey, celebra cântăreață în vârstă de 39 de...

pixel