Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
”Da, situația este gravă. Pentru că, deși România este o țară mică în economia mondială, este conectată la toate, la absolut toate fluxurile internaționale de capital, de informații, de materie primă, de alimente, de orice, pentru că trăim într-o economie globală, facem parte dintr-o piață unică europeană”, a explicat Mircea Coșea.
El a arătat că acest lucru ”înseamnă că asupra noastră vor veni efectele indirecte ale acestei căderi pe care economia mondială o are. Pentru că orice sancțiune care se pune asupra Rusia și asupra oricărui alt stat are un revers și asupra celor care pun această sancțiune. Ca atare, se cer anumite sacrificii. Sancționăm Rusia, dar acceptăm creșterea prețurilor la energie, la alimente, pentru că Rusia are ponderea ei și Ucraina la fel în tot ceea ce înseamnă economia mondială.
Să nu uităm că Ucraina este unul dintre marii exportatori, poate unul dintre primii patru exportatori mondiali de cereale, de alimente, de fier, de titaniu, uraniu, de îngrășăminte agricole. Iar toate aceste materii prime au intrat într-o cursă exacerbată a prețurilor. România folosește și ea aceste produse și trebuie să înțelegem că ne va costa”, a spubliniat analistul.
Ce este de făcut în această situație
”Este o situație pe care istoria economică o cunoaște. Și anume trebuie trecut la un nou concept de conducere a economiei, pe care o putem numi economie de război sau altfel. Dar care presupune un accent extraordinar de puternic și rapid pe obținerea unei dependențe cât mai mari din punct de vedere energetic și alimentar prin resursele proprii pe care le avem.
Citește în continuare pe DCBusiness
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...