Sony Music Group pe cale să finalizeze cel mai mare acord pentru catalogul unui artist din istoria muzicii cu achiziția catalogului trupei Queen pentru 1 miliard de lire sterline
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Sony Music Group este pe cale să finalizeze cel mai mare acord pentru catalogul unui artist din istoria muzicii. Compania a convenit să achiziționeze catalogul legendarei trupe rock Queen într-un acord de referință, evaluat la aproximativ 1 miliard de lire sterline (1,27 miliarde USD la cursul de schimb actual).

Sony urmează să cumpere drepturile globale de publicare muzicală ale trupei, drepturile de „nume și asemănare”, precum și interesele lor în muzica înregistrată - inclusiv drepturile de autor pentru înregistrări în afara Americii de Nord, unde acestea sunt deținute de Disney Music Group, scrie Musicbusinessworldwide.

(Sony administrează deja drepturile de publicare ale trupei Queen, în timp ce muzica lor înregistrată este distribuită global de Universal Music Group.)

Detalii și Parteneri de Investiții

La sfârșitul lunii mai, Bloomberg a raportat că Sony negocia un acord cu Queen și că marele grup muzical lucra „cu un alt investitor” la această tranzacție. Potrivit surselor MBW, se zvonește că acel investitor este Apollo Global Management.

În prezent, nu este clar cât din prețul de peste 1 miliard de dolari pentru catalogul Queen este acoperit de Apollo și dacă participarea sa în acordul cu Sony se bazează pe un acord de datorie, un acord de capital sau o combinație a celor două.

Sony a colaborat anterior cu capital extern pentru investiții în cataloage. Achiziția de aproximativ 550 de milioane de dolari a catalogului de publicare și muzică înregistrată al lui Bruce Springsteen în 2021 a fost (în partea de publicare) parțial finanțată de Eldridge Industries. Pe o scară mai mică, în 2022, Sony a co-investit cu Domain Capital pentru a achiziționa catalogul de publicare al scriitorului de hituri country Ashley Gorley.

Implicațiile Apollo și Achiziții Anterioare

Implicarea Apollo în acordul pentru catalogul Queen vine după ce gigantul de investiții a susținut recent Concord în oferta acestuia de a achiziționa activele Hipgnosis Songs Fund (HSF). Concord s-a retras oficial din licitația pentru HSF în mai, lăsând gigantul global de investiții Blackstone ca favorit în lupta pentru preluarea HSF.

Apollo Global Management a fost activ și în alte tranzacții pe piața drepturilor muzicale în ultimii ani. În 2022, Apollo Global Management a condus ceea ce a numit „cea mai mare” tranzacție ABS (securitizare de active) pentru Concord, când aceasta din urmă a emis o obligațiune de 1,8 miliarde de dolari garantată de peste 1 milion de drepturi muzicale.

Detalii despre Catalogul Trupei Queen

Catalogul trupei Queen, inclusiv drepturile de publicare și muzică înregistrată, este deținut în comun și în mod egal de membrii supraviețuitori ai trupei (Brian May, Roger Taylor, John Deacon) plus moștenirea lui Freddie Mercury. Disney Music Group deține drepturile de muzică înregistrată ale trupei Queen în America de Nord; trupa le deține în restul lumii. (DMG are un acord de distribuție globală cu Universal Music Group.)

Membrii trupei Queen (plus moștenirea lui Mercury) dețin, de asemenea, drepturile globale asupra catalogului de publicare muzicală al trupei prin compania lor Queen Music Ltd, administrată de Sony Music Publishing.

Queen Productions Ltd postează anual performanțele sale financiare pe UK Companies House. Cel mai recent raport, publicat săptămâna trecută, arată performanța fiscală a companiei în FY 2023 (până la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut). Compania a raportat venituri de 39,47 milioane de lire sterline pentru anul fiscal încheiat la 30 septembrie 2023.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...


Top citite
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Producătorul filmelor „Avatar” și „Titanic” a murit

FOTO: Pexels

Oamenii de știință, îngroziți. Miezul Pământului se deplasează în sens invers

FOTO: Reuters Marketplace/ Joe Camporeale-USA TODAY Sports

John Cena a anunţat se va retrage din wrestling în 2025

Foto: Agerpres

Brad Pitt revine în forță. Un nou blockbuster despre Formula 1 va debuta în cinematografe în iunie anul viitor

 Foto: Pexels.com

Portarul Angliei și-a scris pe sticla de apă unde vor bate elvețienii penalty-urile

FOTO: Gabriela Campos/The New Mexican/Pool via REUTERS/File Photo

Alec Baldwin, judecat pentru omor prin imprudență. Ce pedeapsă riscă actorul


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel