Sprijin pentru autorităţile locale în derularea proiectelor de investiţii finanţate cu fonduri europene
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sprijină autorităţile locale în derularea proiectelor de investiţii finanţate cu fonduri europene.

Aflat astăzi într-o vizită de lucru în judeţul Iaşi, ministrul Marcel Boloş a participat, alături de secretarul de stat Carmen Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirică, la semnarea unui nou contract de lucrări de modernizare în cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă uzată cu o valoare totală de 2,47 miliarde de lei, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Proiectul vizează îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi canalizare pentru un număr de peste 190 000 de locuitori din localităţile din incluse în proiect, termenul de finalizare propus fiind sfârşitul anului 2023.

"Accesul la servicii de alimentare cu apă şi de canalizare reprezintă unul dintre standardele de locuire pe care trebuie să le avem în vedere când vorbim despre dezvoltarea localităţilor, iar proiectul de la Iaşi are un ritm bun de implementare. Este un proiect important, atât în ceea ce priveşte valoarea finanţării europene, cât şi numărul de beneficiari şi mă bucur să constat că autorităţile locale fac eforturi pentru a aduce bani europeni în acest judeţ. În perioada de programare 2021-2027, accesarea fondurilor va fi simplificată prin îndeplinirea de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională a rolului de autoritate de management pentru Programul Regional Nord - Est cu o alocare de 1,75 miliarde de euro", a transmis ministrul Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, discuţiile dintre reprezentanţii MIPE şi autorităţile locale din judeţul Iaşi au vizat proiectele de finanţare a Spitalului Regional de la Iaşi, Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi şi Centrului de Terapie cu Protoni, investiţii esenţiale nu doar pentru judeţul Iaşi, ci pentru întreaga regiune, ale căror valoare cumulată depăşeşte 1 miliard de euro.

"Fondurile alocate domeniului sănătăţii vor schimba, pe termen lung, calitatea serviciilor medicale acordate beneficiarilor din această regiune a ţării. Cele trei proiecte pe care le putem finanţa la Iaşi cu bani europeni - Spitalul Regional de Urgenţă, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară şi Centrul de Terapie cu Protoni - vor schimba strategia de dezvoltare în domeniul serviciilor medicale şi vor deservi peste 5 milioane de locuitori din regiune. În perioada de programare 2021-2027 vom avea 3,88 miliarde de euro la dispoziţie, prin Programul Operaţional Sănătate, pe care îi vom putea investi în construcţia spitalelor regionale, printre care şi cel de la Iaşi, în calitatea serviciilor medicale, digitalizare, cercetare. Prin PNRR avem un buget de peste 2 miliarde de euro prin care vom finanţa investiţii în infrastructura spitalicească şi prespitalicească, iar discuţiile pe care le-am avut recent cu reprezentanţii BEI au vizat identificarea unor soluţii de finanţare în domeniul sănătăţii care să permită susţinerea, prin împrumuturi pe care Guvernul le poate face cu sprijinul BEI, acelor investiţii care nu pot fi finanţate prin politica de coeziune sau prin PNRR. În ceea ce priveşte Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, un proiect vital pentru regiune, vă asigur de toată susţinerea mea pentru a pune acest proiect pe harta fondurilor europene", a precizat ministrul Marcel Boloş.

Vizita ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Iaşi a inclus, de asemenea, o analiză a stadiului proiectului de extindere al Aeroportului Internaţional Iaşi finanţat prin POIM, care vizează realizarea unui terminal de pasageri nou dimensionat şi reconfigurarea reţelei de drumuri de acces şi spaţii de parcare.

Judeţul Iaşi este al patrulea judeţ din ţară în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, cu 446 contracte semnate în valoare de 8,84 miliarde de lei, din care mai mult de o treime sunt deja finalizate.

Articole similare

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel