Știți cât timp sunteți contagioși dacă aveți noua subvariantă Omicron?
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Cât timp suntem infectați cu varianta Omicron?

Deși avem o mulțime de informații despre simptomele Covid, semnele sale timpurii, când să mergem la testare sau să ne izolăm, ceea ce mai trebuie să știm este cât de contagioasă este infecția cu coronavirus în prezent.

Acest lucru este de fapt foarte important deoarece, dacă o persoană infectată este foarte contagioasă, este mai probabil să răspândească infecția la multe persoane. 

Odată cu apariția mai multor variante infecțioase ale Omicron, cele mai recente variante ale coronavirusului, BA.4 și BA.5, care sunt în prezent responsabile pentru majoritatea infecțiilor, mulți se întreabă cât durează de fapt perioada în care putem transmite virusul.

Ce spun experții

Oamenii de știință au două răspunsuri. Multe studii au arătat că organismul nu mai are coronavirus la zece zile după infectare.

Experții consideră că o persoană este foarte contagioasă în următoarele zile imediat după apariția simptomelor, dar deja după câteva zile patogenitatea virusului scade treptat.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că momentul în care organismul ”scapă” de coronavirus depinde de imunitatea fiecărei persoane, iar modul în care sistemul imunitar al organismului reacționează la virus determină în mare măsură când cineva va scăpa de virus.

„Cu variantele Omicron BA.4 și BA.5, unii oameni rămân pozitivi mai mult timp”, a declarat pentru presa dr. Allison Arwady, de la Departamentul de Sănătate Publică din Chicago.

Aceasta, ca mulți alți experți, nu vede niciun motiv să schimbe protocolul de izolare pentru Covid. Potrivit unui raport de la Harvard, " perioada de incubație pare să fie și mai scurtă - aproximativ trei zile - pentru varianta Omicron. Știm că oamenii sunt de obicei cei mai contagioși la începutul unei infecții. Cu Omicron, cea mai mare parte a transmiterii infecției are loc cu una până la două zile înainte de apariția simptomelor și două până la trei zile după”.

Mai multe alte studii au descoperit că, deși pacientul nu mai prezintă simptome și se simte bine, există urme ale virusului în sistemul respirator care au potențialul de a răspândi infecția. Astfel, diverse studii au arătat că oamenii încetează să fie contagioși la o săptămână după infectare, iar unele studii au mai constatat că oamenii rămân contagioși chiar și după zece zile.

Cât de mult să stau izolat

Indiferent de simptome și de starea vaccinării, Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA recomandă să rămâneți în izolare timp de cinci zile", spun ghidurile CDC.

Dacă cineva se simte mai bine înainte de cinci zile, nu are simptome vizibile, poate pune capăt izolării , dar ar trebui să continue să poarte măști până în ziua 10, sfătuiește CDC . Agențiile de sănătate și experții îi sfătuiesc categoric să stea departe de persoanele care sunt imunodeprimate, vârstnice și care au hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și boli de rinichi. complicații de la expunerea la coronavirus.

„După finalizarea izolării, dacă simptomele coronare reapar sau se agravează, reluați izolarea de cinci zile și solicitați sfatul medicului”, a adăugat acesta.

Informați-vă

Vaccinat sau nu, trebuie să fii informat despre infecție, simptomele și semnele precoce ale acesteia. Coronavirusul este cunoscut pentru reinfectare. Există puține cazuri de reinfecție chiar și la persoanele vaccinate, motiv pentru care izolarea este cea mai bună practică pentru a opri transmiterea.

Articole similare

Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel