SUA au avertizat Kievul privind locul unde urmau să aterizeze rușii, în primele ore ale invaziei. Generalii ruși ”demonstrează o disciplină slabă”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Statele Unite au furnizat informații despre unitățile ruse care le-au permis ucrainenilor să elimine mulți dintre generalii ruși.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali în prima linie, un număr care i-a uimit pe analiștii militari.

Potrivit NYT, care citează înalți oficiali americani, dintre cei 12 generali ucişi de forţele ucrainene, "mulţi" au fost localizaţi cu ajutorul serviciilor de informaţii americane.

Consiliul de Securitate Naţională din SUA (NSC) a calificat drept "iresponsabilă" afirmaţia potrivit căreia Statele Unite ar fi ajutat Ucraina să ucidă generali ruşi.

"SUA furnizează informaţii operative referitoare la situaţia de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat pentru AFP Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC, într-un email. "Noi nu furnizăm informaţii ale serviciilor secrete cu intenţia de a ucide generali ruşi", a subliniat ea.

Ce informații au fost furnizate Kievului

Ucrainenii au primit informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei. 

Aceste informații includ și mișcările anticipate de trupe rusești, obținute din evaluările recente ale americanilor cu privire la planul secret de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii.

Statele Unite s-au concentrat pe furnizarea locației și a altor detalii despre cartierul general mobil al armatei ruse, care se mută frecvent. 

Oficialii ucraineni au combinat aceste informații geografice cu propriile lor informații – inclusiv comunicații interceptate care alertează armata ucraineană cu privire la prezența unor ofițeri ruși înalți – pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri care au ucis ofițeri ruși.

Oficialii intervievați de NYT au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta detalii despre informațiile secrete partajate cu Ucraina.

 

Cum au cules informațiile

 

Administrația a căutat să păstreze secrete o mare parte din informațiile de pe câmpul de luptă, de teamă că va fi văzută ca o escaladare și au dorit să nu-l provoace pe președintele Vladimir Putin să intre într-un război mai larg. 

Oficialii americani nu ar descrie modul în care au obținut informații despre cartierul general al trupelor ruse, de teamă să nu pună în pericol metodele lor de colectare. Dar pe tot parcursul războiului, agențiile de informații americane au folosit o varietate de surse, inclusiv sateliți clasificați și comerciali, pentru a urmări mișcările trupelor rusești.

Întrebat despre informațiile furnizate ucrainenilor, John F. Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a spus că „nu vom vorbi despre detaliile acestor informații”. Dar el a recunoscut că Statele Unite oferă „Ucrainei informații pe care le pot folosi pentru a se apăra”.

 

Rușii s-au expus singuri

 

Oficialii americani au recunoscut că Statele Unite au început să ofere Ucrainei informații încă din perioada premergătoare invaziei Rusiei din 24 februarie.

De exemplu, agențiile de informații americane au avertizat cu privire la un atac iminent asupra aeroportului Hostomel, la nord de Kiev. Acest lucru a permis Ucrainei să-și întărească apărarea în zonă, iar forțele aeriene ruse nu au putut în cele din urmă să țină aerodromul.

În timp ce informațiile pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei s-au dovedit valoroase, generalii ruși s-au lăsat adesea expuși la interceptări electronice vorbind la telefoane și radiouri nesigure.

”Demonstrează o disciplină slabă, lipsă de experiență, aroganță și eșecul de a aprecia capacitățile ucrainene”, a spus Frederick B. Hodges, fostul comandant superior al armatei americane în Europa, care este acum la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. „Nu este greu să geolocalizezi pe cineva care vorbește la telefon.”

Citește și: Noi informații care să-l înfurie pe Putin: SUA ar fi ajutat cu informații la scufundarea navei Moscova. ”Împărtășim intens cu ucrainenii informații relevante”

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel