SUA se pregătesc să trimită în Ucraina cea mai puternică armă de până acum: Acesta ar putea fi un punct de cotitură
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În ultimele zile, forțele armate ale Rusiei au făcut unele progrese în luptă și pregătesc o „a treia linie de apărare”.

Conform datelor colectate, ISW raportează că trupele ruse au preluat controlul a peste 95% din regiunea Lugansk și, probabil, scopul lor este să finalizeze capturarea Severodonețkului în zilele următoare.

La rândul său, Departamentul de Apărare al SUA consideră că avansul Rusiei în Donbas este asociat cu un avantaj numeric semnificativ față de Forțele Armate ale Ucrainei. 

În prezent, în Ucraina există 110 grupuri tactice de batalion rusești, potrivit site-ului Pentagonului.

Poliția ucraineană a confirmat informațiile despre opt  morți în timpul bombardamentului de joi asupra Harkovului. Anterior, orașul a fost bombardat de obuziere.

Concluziile cheie ale experților ISW :

  • Trupele ruse au încercat fără succes să avanseze la sud-est de Izyum, lângă granița Harkiv-Donețk.

  • Invadatorii au continuat asediul Severodonețk și probabil că încearcă să încerce complet districtul Severodonetsk-Lysychansk în zilele următoare.

  • Ele avansează constant spre sud și vest de la Popasna la Bakhmut, dar ritmul de avansare a Rusiei este probabil să încetinească pe măsură ce se apropie de oraș.

  • Cel mai probabil, trupele ruse din zonele ocupate din sud pregătesc o „a treia linie de apărare” pentru a consolida controlul pe termen lung asupra regiunii și a se pregăti pentru respingerea eventualelor viitoare contraatacuri ucrainene.

Echipamente moderne din SUA

Sistemele avansate de rachete cu rază lungă sunt acum principala cerere a oficialilor ucraineni, iar o decizie finală ar putea fi anunțată săptămâna viitoare, scrie CNN.

Totuși, Statele Unite negociază cu Ucraina condițiile de livrare. Discuțiile sunt extrem de sensibile și au ca scop ajungerea la o înțelegere privind evitarea escaladării, întrucât sistemele care ar fi staționate în Ucraina vor putea lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au cerut în ultimele săptămâni ca Statele Unite și aliații săi să ofere un Sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS).

Sistemele de arme fabricate în SUA pot trage o serie de rachete la sute de mile distanță, mult peste orice sistem pe care îl are deja Ucraina. Ucrainenii susțin că acesta ar putea fi un punct de cotitură în războiul lor împotriva Rusiei.

Un alt sistem solicitat de Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), care este capabil să tragă o serie de rachete folosite de lansatoarele de rachete. HIMARS este un sistem extrem de mobil, care oferă puterea de foc a MLRS pe un șasiu cu roți.

Administrația Biden a ezitat în ultimele săptămâni dacă să trimită sistemele, temându-se că ucrainenii ar putea folosi acele sisteme pentru atacuri ofensive pe teritoriul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru CNN.

SUA se teme că utilizarea acestor arme  pe teritoriul Rusiei ar putea fi văzută de Moscova ca o provocare.  MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot lansa rachete până la 300 km, în funcție de tipul de muniție.

Rusia, la fundul sacului cu arme

Rusia este atât de lipsită de echipamente moderne, pregătite pentru luptă, încât a scos din depozite tancuri vechi de 50 de ani, potrivit Ministerului Britanic al Apărării (MoD).

Kremlinul trimite tancuri de luptă T-62 pentru a-și sprijini forțele din sud, susține Ministerul Apărării.

„T-62 va fi aproape sigur deosebit de vulnerabil la armele antitanc, iar prezența lor pe câmpul de luptă subliniază lipsa Rusiei de echipamente moderne, pregătite pentru luptă”, a spus Ministerul Apărării britanic.

„Rusia pune presiune asupra Donețkului de Nord, deși Ucraina păstrează controlul asupra mai multor sectoare apărate, negând Rusiei controlul deplin asupra Donbasului”, a adăugat Ministerul Britanic al Apărării.

Șantajul Rusiei: ridicați sancțiunile, ridicăm blocada porturilor din Marea Neagră. SUA respinge ”oferta”

Statele Unite au respins joi un apel al președintelui rus Vladimir Putin de a ridica sancțiunile economice în schimbul deblocării porturilor din Marea Neagră prin care vor fi exportate cereale.

Putin i-a spus premierului italian Maria Draghi , într-o conversație telefonică, că Rusia va elibera nave cu cereale și îngrășăminte pentru a atenua criza alimentară iminentă din întreaga lume, dar doar „cu condiția ca restricțiile motivate politic impuse de Occident să fie ridicate”, a spus Kremlinul.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karina Jean-Pierre, a declarat că blocada navală rusă, și nu sancțiunile, este responsabilă pentru nelivrarea cerealelor ucrainene.

Rusia ar trebui să „oprească urgent războiul cu Ucraina”, care a afectat securitatea alimentară globală, a adăugat Jean-Pierre.

„Rusia blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene, ceea ce crește foamea în lume. Aceasta este munca lor.”, adaugă oficialul american.

Rusia și Ucraina sunt exportatori importanți de cereale și joacă un rol cheie în aprovizionarea globală cu alimente.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel