Sunt suplimentele cu adevărat necesare. Ce spun experții
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Luarea unor multivitamine sau a altor suplimente poate părea o modalitate ușoară de a-ți îmbunătăți sănătatea. Dar sunt ele cu adevărat utile? Și ai nevoie cu adevărat să le iei dacă medicul tău nu sugerează adăugarea anumitor tipuri în rutina zilnică?

Este o întrebare bună, având în vedere că noi cercetări pun sub semnul întrebării beneficiile multivitaminelor. Un nou studiu de cohortă pe mai mult de 390.000 de adulți americani fără antecedente de boli cronice majore nu a găsit dovezi că adulții sănătoși care iau regulat multivitamine trăiesc mai mult. Și nu este singurul studiu care arată că multivitaminele ar putea să nu protejeze sănătatea. O revizuire din 2022 a peste 80 de studii a constatat că luarea multivitaminelor oferă „puțin sau niciun beneficiu” în prevenirea cancerului, bolilor de inimă sau a decesului.

Ar trebui să renunți la suplimente?

Poate că nu. Există circumstanțe în care un multivitamin sau un supliment poate ajuta la îmbunătățirea sănătății. Pentru a ajuta să-ți dai seama cine ar putea beneficia de ele și de ce, iată cinci întrebări pe care le poți discuta cu furnizorul tău de servicii de sănătate.

Mănânci o dietă echilibrată?

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de obicei să ia un multivitamin dacă mănâncă o dietă bogată în legume, fructe, proteine slabe precum pui sau pește, grăsimi sănătoase și cereale, spune Dr. Natasha Bhuyan, medic de familie la One Medical. 

„De fapt, este mai bine să obții nutrienții din alimentele pe care le mănânci decât dintr-un vitamin. În plus, costul vitaminelor poate adăuga,” spune ea.

Deficiența de vitamina D

Mulți oameni — aproximativ 35% din populația SUA — sunt deficienți în vitamina D, o condiție care poate fi determinată printr-un test de sânge. Deși poți obține nutrientul dintr-o dietă echilibrată care include alimente bogate în vitamina D precum somon, ton conservat și suc de portocale fortificat, alături de scurte expuneri la soare (nu mai mult de 10-15 minute de expunere la soare de două-trei ori pe săptămână), discută cu medicul tău despre necesitatea unui supliment de vitamina D.

Ești vegan?

Persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană pot avea nevoie de vitamine B. Deși este posibil să obții cantitățile necesare de B12 — care ajută la menținerea sănătății celulelor sanguine și nervoase și ajută corpul să metabolizeze proteinele — în unele cazuri, o dietă fără carne poate provoca deficiențe. 

„B12 este prezent în general doar în carne, deși unele cereale pot fi fortificate cu aceasta,” spune Dr. Estrelita Dixon, profesor asociat de medicină internă la UC Health. „Persoanele vegane trebuie să se educe pe ele însele despre modalitățile de a obține anumite vitamine, în special B12, care este important pentru sănătatea sângelui și a nervilor.” Dixon recomandă un supliment zilnic de B12 pentru persoanele care sunt vegane stricte.

Sistem imunitar slăbit sau condiții de sănătate specifice

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit și care nu pot mânca o dietă echilibrată ar trebui să ia un multivitamin, sugerează Dr. Patrick Fratellone, cardiolog și medic de medicină integrativă în New York. „Deoarece persoanele imunocompromise nu absorb de obicei bine nutrienții, multivitamina ar trebui să fie luată sub formă lichidă,” spune el.

Planifici să rămâi însărcinată?

Femeile care încearcă să conceapă ar trebui să ia zilnic acid folic, spune Dixon. Acidul folic se găsește în vitaminele prenatale, în majoritatea multivitaminelor și în suplimentele de sine stătătoare. March of Dimes recomandă ca toate femeile care pot rămâne însărcinate să ia 400 micrograme de acid folic zilnic pentru a reduce riscul defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida.

Treci prin menopauză?

În timpul menopauzei, femeile experimentează pierderi osoase, ceea ce crește riscul de osteoporoză. Femeile în această etapă a vieții și cele postmenopauzale pot beneficia de administrarea de vitamina D pentru a reduce riscul de fracturi osoase.

Deși poate părea benefic să adaugi multivitamine și suplimente în dieta ta, este important să consulți întotdeauna medicul înainte. „Există o mulțime de informații despre vitamine și, deși unele sunt corecte, altele sunt dezinformări,” spune Bhuyan. „Dacă ai întrebări sau nelămuriri despre vitamine, suplimente sau alte subiecte de sănătate, poți întotdeauna să te adresezi medicului de familie.”

Articole similare

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel