Taylor Swift este probabil cel mai cunoscut artist de pe planetă, la momentul actual. Care sunt motivele reușitei sale
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Vedeta va urca pe scenă la scurt timp după ora 19:00 BST, cântând pentru aproape 73.000 de fani, care au venit din toate colțurile lumii pentru a vedea spectacolul său de trei ore, care acoperă întreaga sa carieră.

Acesta va fi primul din cele 17 concerte din Marea Britanie, culminând cu un record de opt nopți consecutive pe Stadionul Wembley din Londra.
Până atunci, ea va fi cântat pentru aproape 1,2 milioane de fani britanici, cu un preț mediu al biletului de 206 de lire sterline, scrie BBC.

Swift ajunge în Scoția ca cel mai mare fenomen muzical al erei sale, atingând o influență culturală nemaiîntâlnită de la apogeul Madonnei și al lui Michael Jackson în anii 1980.

Turneul său de 152 de date pe stadioane este pe cale să aducă mai mult de 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de lire sterline) până când se va încheia în Canada, în decembrie. Și asta fără a include vânzările de merchandise sau cei 261 de milioane de dolari (204 milioane de lire sterline) pe care filmul turneului său i-a adus la box office anul trecut.

Economiile locale spun că au primit un „impuls Taylor” de zeci de milioane de lire sterline atunci când spectacolul său ajunge în oraș; și un concert din Seattle a generat activitate seismică echivalentă cu un cutremur de 2,3 magnitudine.

Pentru a marca sosirea ei în Scoția, tramvaiele au fost decorate cu imaginea sa, Loch Tay a fost redenumit „Loch Tay Tay”, iar grădina zoologică din Edinburgh a numit doi maimuțe tamarin critic periclitați nou-născuți „Taylor” și „Swift”.

Cu toată această agitație, este ușor de uitat că ultima dată când a cântat în Marea Britanie, în turneul „Reputation” din 2018, stadioanele nu s-au vândut complet. Conform unui raport, în noaptea de deschidere din Manchester au fost 18.000 de locuri goale.

Deci, ce s-a schimbat?

Albumele sale din era pandemiei, „Folklore” și „Evermore”, au reprezentat un punct de cotitură semnificativ – aranjamentele subtile, de folk indie, câștigându-i aprecieri atât din partea criticilor, cât și a fanilor care nu erau impresionați de hiturile sale de country și pop anterioare.

Ascensiunea TikTok-ului i-a adus un nou public, în timp ce proiectul continuu de reînregistrare a primelor sale șase albume i-a reînviat hiturile mai vechi.

„Este doar unul dintre acei artiști rari și atemporali care reușesc de fiecare dată,” spune colega sa de pop, Raye. „Este o forță absolută.”

„Este un model fantastic,” adaugă cântăreața și compozitoarea scoțiană KT Tunstall. „Are reziliența și curajul de a fi șefa unei mașini uriașe, angajând mii de oameni. Să poată gestiona asta și ceea ce îi vine din partea publicului, trebuie să fii cu adevărat unic.”

Lana Del Rey, care a cântat împreună cu Swift pe piesa „Snow On The Beach” din 2022, are o altă teorie despre dominația vedetei. „Își dorește asta,” a spus cântăreața pentru BBC News. „Mi-a spus de multe ori că își dorește asta mai mult decât oricine. Și cât de uimitor - primește exact ceea ce își dorește. Este determinată și cred că asta i-a adus succesul.”

Pentru fani, conexiunea personală este ceea ce o face pe Swift atât de specială. Se regăsesc în versurile sale, pe măsură ce navighează prin iubire, boală, prietenii trădătoare și găsirea locului în lume.

„Să vezi pe cineva înflorind așa cum a făcut-o Taylor, îți dă speranță,” mi-a spus un tânăr fan la o audiție a celui mai recent album al lui Swift, „The Tortured Poets Department”, în aprilie. „Ai această femeie incredibil de puternică, care trece prin totul de zece ori mai mult din cauza mass-mediei – dar continuă să crească.”

La Edinburgh, acest sentiment era împărtășit de Lily Meldrum și Grace Donaldson, care erau primele în coada pentru deschiderea datelor din Marea Britanie ale lui Swift. „Simt că este vocea fetelor de pretutindeni,” a spus Lily, care venise din Aberdeen pentru concert. „Există o melodie pentru orice ocazie. Când te simți bine, când te simți rău... Când te simți trist,” a adăugat Grace. „Orice ai simțit vreodată, există o melodie și te face să simți că nu ești singur.”

Katy Ellis, care a fost imitatoarea lui Taylor Swift de mai bine de un deceniu, este de acord. „Nu mă satur niciodată să cânt melodiile,” spune ea. „În funcție de starea ta de spirit, poți spune, ‘Oh, mă regăsesc în asta astăzi’. Și cred că de aceea este atât de populară.”

Swift știe că această capacitate de a fi relaționabilă este USP-ul ei. În concert, folosește în mod constant pronume precum „noi” și „noi” atunci când se adresează publicului. Și fiecare oprire a turneului primește două melodii unice, adaptate pentru publicul local, în timpul setului său acustic. În Scoția, fanii teoretizează deja că va cânta „Guilty As Sin”, deoarece face referire la trupa locală The Blue Nile.

Spre deosebire de turneele recente ale lui Beyoncé și Madonna, unde teza principală părea să fie „priveste aceste ființe divine, în a căror prezență trebuie să te înclini”, turneul Eras este mai mult ca o celebrare: „Hei, voi, am făcut asta împreună!”

„M-am gândit ‘Cum pot menține conexiunea noastră?’ Așa că am decis să fac și să lansez cât mai multe albume posibil,” a spus Swift publicului de la SoFi Stadium din California anul trecut. „Oamenii din jurul meu spuneau... ‘Ce vei face – un turneu în care cânți doar toată muzica și durează trei ore și jumătate?’ Și am zis: ‘Da, exact asta fac. Se numește turneul Eras.’”

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Captura Youtube

Janet Jackson și-a amintit cum și unde a scris piesa "Scream" alături de Michael Jackson

Captura Youtube

Smiley a lansat melodia "Cum te văd eu"


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...

pixel