Taylor Swift pregătește cele mai mari și profitabile concerte din Scoția
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Edinburgh se pregătește să profite de fenomenul "Swiftonomics", cu aproape 220.000 de fani așteptați să participe la mult așteptatele concerte ale lui Taylor Swift în oraș în acest weekend.

Cu "Swifties" deja la coadă pentru a cumpăra produse promoționale în afara Murrayfield, casa rugby-ului scoțian se transformă pentru trei nopți de concerte live cu cea mai mare capacitate din istoria sa, scrie The Scotsman.

Taylor Swift își va aduce turneul Eras la Edinburgh în acest weekend, înregistrând un nou record pentru evenimentele muzicale de mare anvergură. Conform noilor cercetări publicate de Scottish Rugby, supervedetele precum Swift, Beyonce și Harry Styles contribuie la creșterea impactului economic anual al stadionului la niveluri record.

Evenimentele muzicale și sportive de la Murrayfield sunt acum evaluate la peste 185 de milioane de lire sterline, conform cercetărilor dezvăluite de Scottish Rugby înaintea concertelor de succes ale lui Swift de vineri, sâmbătă și duminică.

Aproape 800.000 de persoane participă acum la evenimentele de la Murrayfield Stadium, datorită numărului tot mai mare de concerte live asigurate pentru acest loc. Cercetările publicate de Scottish Rugby au arătat că peste 165.000 de participanți la evenimente majore de anul trecut au călătorit din afara Scoției.

Cele mai recente constatări arată că beneficiul economic global din evenimentele majore din Edinburgh este acum estimat la peste 631 de milioane de lire sterline. Royal Edinburgh Military Tattoo valorează aproximativ 100 de milioane de lire sterline pe an pentru economie, Fringe a fost evaluat recent la aproximativ dublul acestei sume, iar festivalul Hogmanay din oraș valorează aproximativ 48,5 milioane de lire sterline.

Festivalurile culturale anuale din Edinburgh au generat mai mult de 407 milioane de lire sterline în total pentru economia orașului. Organizatorii Royal Highland Show, care urmează să aibă loc mai târziu în această lună, au dezvăluit anul trecut că evenimentul a fost evaluat la 39,5 milioane de lire sterline pentru economie.

Cercetările anterioare privind beneficiile economice generate de evenimentele de la Murrayfield, publicate acum doi ani, au arătat că un singur meci de Six Nations valorează acum mai mult de 20 de milioane de lire sterline.

Istoria Murrayfield ca loc de muzică live datează din anii 1980, când a găzduit artiști precum David Bowie și U2, în timp ce anii 1990 au adus trupe precum Tina Turner, R.E.M, The Rolling Stones, Celine Dion și The Eagles pe stadion.

Cu toate acestea, înainte de pandemie, Murrayfield era folosit în mod normal doar pentru concerte unice, Foo Fighters, One Direction și Spice Girls fiind printre artiștii care au cântat aici în ultimul deceniu. Casa rugby-ului scoțian a intensificat competiția cu stadionul național de fotbal, Hampden Park din Glasgow, de la pandemie încoace, Murrayfield fiind considerat din ce în ce mai atractiv datorită conexiunilor de transport public, precum tramvaiul, care a fost extins până la malul mării al orașului anul trecut, și capacității sale mari.

Anul trecut, promoterii au declarat că Harry Styles a devenit artistul cu cele mai mari vânzări pentru un singur concert, atrăgând 65.000 de oameni la unul dintre cele două spectacole ale sale. Cu toate acestea, consiliul orașului a fost de acord să mărească capacitatea celor trei concerte ale lui Swift la 72.990 mai devreme în acest an.

Cele 15 date ale turneului lui Swift în Marea Britanie sunt prevăzute să genereze aproape 1 miliard de lire sterline pentru economie, cu aproape 1,2 milioane de fani care contribuie la efectele economice ale "Swiftonomics". Experții de la Barclays au prezis că aceștia vor cheltui în medie 848 de lire sterline pe bilete, călătorii, cazare și ținute.

Estimările privind impactul economic potențial pentru Edinburgh din cele trei concerte variază între 75 de milioane și 100 de milioane de lire sterline.

Roddy Smith, directorul executiv al grupului de afaceri Essential Edinburgh, a declarat: „Impactul economic pentru Edinburgh al concertelor lui Taylor Swift va fi semnificativ. Cu peste 200.000 de oameni participând la concerte, vor fi vizitatori din toată Scoția, Marea Britanie și din întreaga lume. Acești vizitatori vor cheltui bani în hoteluri, restaurante și magazinele noastre, sprijinind economia și lanțul local de aprovizionare. Anul trecut, concertele de la Murrayfield au avut un impact economic foarte pozitiv, iar anul acesta va fi la fel de pozitiv, dacă nu chiar mai mult. Este un impuls grozav pentru a avea această activitate în iunie, înainte de perioada cheie de vară.”

„Edinburgh trebuie să continue să își dezvolte oferta pentru rezidenți și vizitatori, iar aceste concerte de mare anvergură sunt o modalitate perfectă de a face acest lucru. De asemenea, reflectă calitatea ridicată a facilităților pe care le avem în oraș, care pot susține evenimente de această dimensiune și pot atrage evenimente de această scară.”

Concertele lui Swift sunt printre cele mai mari evenimente gestionate vreodată de consiliul orașului, cu aranjamente speciale puse în aplicare pentru a reflecta baza de fani a vedetei. Distribuția de gen a publicului este de așteptat să fie 20% bărbați și 80% femei, majoritatea fanilor având vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Consiliul a colaborat cu peste 50 de afaceri locale pentru a crea oferte speciale și itinerarii sugerate pentru ceea ce pot face vizitatorii în oraș. Fiona Hunter, manager de marketing al destinației la echipa campaniei Forever Edinburgh, a declarat: „Găzduirea a trei concerte ale celei mai mari vedete pop din lume este un eveniment uriaș în Edinburgh, așa că am vrut să ne asigurăm că afacerile locale din oraș simt beneficiile acestui lucru. Am creat Taylored Taste Trail pentru a ajuta la răspândirea impactului în întregul oraș și pentru a arăta ce are de oferit Edinburgh-ul, și am avut un răspuns fantastic.”

Val Walker, consilierul pentru cultură al consiliului, a declarat: „Scopul nostru este să cultivăm o experiență pozitivă pentru fani, promovând susținerea durabilă a Edinburgh-ului printre vizitatorii noștri, asigurând în același timp un impact pozitiv asupra rezidenților. Este o oportunitate excelentă de a sprijini afacerile din Edinburgh și economia locală. Sunt încântat să văd că evenimentele și activitatea de la Murrayfield reprezintă acum peste 185 de milioane de lire sterline în impact economic. Acestea reprezintă o contribuție semnificativă la economia orașului nostru și susțin multe locuri de muncă în oraș. În timp ce suntem mândri să atragem cele mai mari și mai bune evenimente la Edinburgh și lucrăm îndeaproape cu organizatorii pentru a ne asigura că aceste evenimente sunt cât mai sigure și bine gestionate, acest lucru pune inevitabil presiune suplimentară asupra serviciilor noastre.”

Articole similare

Massive Attack și concertul lor revoluționar pentru mediu

Massive Attack, legendara trupă de trip-hop din Bristol,...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...


Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Captura Youtube

Janet Jackson și-a amintit cum și unde a scris piesa "Scream" alături de Michael Jackson

Captura Youtube

Smiley a lansat melodia "Cum te văd eu"


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...

pixel