Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat
Un student la o universitate...
"ATENŢIE! Circulă un videoclip care promovează o asigurare dentară cu o versiune IA a mea. Nu am nimic de-a face cu asta", a declarat Tom Hanks pe profilul său de Instagram sâmbătă. Mesajul său apare cu o captură de ecran a videoclipului în cauză.
Gayle King, co-prezentatoare la emisiunea matinală a postului CBS, a lansat un avertisment similar luni, tot pe platforma Instagram.
"Oamenii continuă să-mi trimită acest videoclip şi să-mi pună întrebări despre acest produs, când eu nu am NIMIC de-a face cu această companie...", a scris King în legenda unui videoclip în care ea pare să facă reclamă la un produs de slăbit.
Jurnalista a postat, de asemenea, videoclipul original folosit de escroci, în care ea promova o emisiune de radio pe 31 august.
"Ei mi-au manipulat vocea şi videoclipul pentru a da impresia că eu fac reclamă acestui produs... Nu am auzit niciodată de acest produs şi nu l-am folosit niciodată!", a insistat ea, înainte de a conchide: "Nu vă lăsaţi păcăliţi de aceste videoclipuri de inteligenţă artificială...".
Videoclipul vizat de prezentatoare pare să fi fost postat de un anume "Artipet", dar căutările pe Instagram şi Google nu dau niciun rezultat care să facă referire la astfel de produse de dietă.
Inteligenţa artificială permite de mai mulţi ani realizarea de "deepfakes", adică manipularea imaginilor şi a sunetului pentru a-i face pe oameni să spună sau să facă lucruri care nu s-au întâmplat de fapt.
Mult timp destul de neconvingătoare, aceste deepfakes au devenit foarte realiste odată cu progresul aşa-numitei inteligenţe artificiale generative, care poate produce tot felul de conţinuturi, inclusiv video, la o simplă comandă în limbajul curent.
Tehnologia OpenAI, creatorul ChatGPT şi lider în acest sector, permite platformei Spotify, de exemplu, să traducă podcast-uri direct într-o altă limbă, păstrând vocea gazdelor, fără înregistrări suplimentare sau dublaj.
Dar utilizarea IA generativă în scopuri ilegale, cum ar fi frauda sau dezinformarea, îngrijorează multe autorităţi.
Uniunea Europeană speră să finalizeze, până la sfârşitul anului, prima legislaţie din lume care să reglementeze aceste inovaţii. Cu toate acestea, ea nu va intra în vigoare decât în 2026.
Meta, compania-mamă a Instagram, nu a reacţionat imediat la o solicitare a AFP.
Un student la o universitate...
Papa Francisc, care a evitat în...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Linkin Park marchează o nouă...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Papa Francisc, care a evitat în...