Tradiții de Crăciun în lume. Cum sărbătoresc oamenii din alte țări nașterea lui Isus
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Află în articol ce tradiții de Crăciun sunt în alte țări.

Craciunul este sărbătorit pe data de 25 de cembrie în mai multe țări din lume. Fiecare are propriile tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare.

Germania - Christklots reprezintă obiceiul de a arde un butuc toată noaptea de Crăciun, care, conform tradiţiei, se crede că ar apăra casa de hoţi şi de nenorociri tot restul anului, notează volumul Cartea de Crăciun, relatează Agerpres.

Elveţia - Butucul ars în noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie este cunoscut sub numele de Bouche de Noel. Samichlaus (Moş Crăciun) are întotdeauna şi sarcina de a aduce bradul de Crăciun, acest obicei fiind păstrat încă din 1775. O altă tradiţie a elveţienilor este Parada ridichilor luminate, obicei preluat de la mexicani.

Anglia - În fiecare dintre cele patru duminici dinainte de naşterea lui Iisus se aprinde o lumânare, aşezată într-o cutie. Un alt obicei vechi este şi acela de a atârna ciorapi de şemineu în aşteptarea cadourilor, în casă se atârnă vâsc, iar în jurul casei - crenguţe de brad. Celebra budincă englezească hackin era pregătită, în secolul al XVII-lea, chiar în dimineaţa de Crăciun şi era stropită cu brandy şi flambată la servire, precizează volumul amintit.

Italia - Crăciunul începe cu opt zile înainte şi este cunoscut sub denumirea de Novena. Conform tradiţiei, există obiceiul ca, înainte de Moş Crăciun, să vină Baba Cloanţa (Befana), călare pe mătura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte şi cine nu.

Suedia - Cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului. O masă specială este pregătită în acest scop - şuncă, peşte şi fasole - prilej cu care rudele îşi oferă daruri. Moşul de pe aceste meleaguri este un pitic îmbrăcat în roşu, cu barbă albă, mare amator de orez cu lapte, tradiţionala mâncare suedeză de Crăciun. Copiii descoperă surprizele de Crăciun într-un sac îngropat adânc în zăpadă.

Islanda - Cu 13 zile înainte de Crăciun, soseşte primul dintre cei 13 Moş Crăciun, el venind din munţi şi punând dulciuri în ghetuţele copiilor, în vreme ce aceştia dorm. A doua zi, vine al doilea Moş şi tot aşa până la 6 ianuarie.

Finlanda - Familiile se reunesc în Ajun, iar copiii aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun. Printre mâncărurile tradiţionale de Crăciun se numără: şunca sau curcanul, cartofii, morcovii, pate de ficat, orezul fiert în lapte care conţine o singură migdală. Persoana care mănâncă migdala se va căsători în anul ce urmează.

Grecia - Masa de Crăciun are în mijloc o pâine tradiţională, iar după ce familia mănâncă şi merge la culcare, Moş Crăciun lasă cadouri şi dulciuri copiilor.

Polonia - Masa de Crăciun începe după ce apare pe cer prima stea Gwiazdka (mica stea), semn de cinstire a stelei de la Bethleem. Brazii de Crăciun sunt împodobiţi cu îngeraşi, steluţe şi păsări, se mai arată în Cartea de Crăciun.

Rusia - Moş Crăciun (Babuşka) este însoţit de Albă-ca-Zăpada (Snegurocika), iar copiii primesc prăjituri şi jucării, printre care celebrul set de păpuşi Matrioşka.

Ungaria - Masa festivă conţine tradiţionala carne de porc prăjită, curcanul copt la cuptor, maioşul şi cozonacul cu nuci.

SUA - Cu cinci săptămâni înainte de Crăciun, în fiecare duminică, americanii aprind câte o lumânare, fiecare reprezentând câte ceva. În seara Crăciunului, toate acestea sunt reaprinse, pentru a sărbători Naşterea Domnului. La masă se mănâncă friptură de curcan, iar specialitatea Crăciunului este o prăjitură cu fructe confiate.

Cuba - Cea mai importantă zi este Ajunul Crăciunului, denumită nochebuena (Noaptea cea bună). Masa tradiţională constă în friptură de porc, fasole neagră cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure.

Chile - Copiii şi adulţii confecţionează sau cumpără mici figurine din lut, pe care le aşează sub brad. Aceste figurine se numesc pasebre. Moş Crăciun (Viejito Pascuero) îşi alege şi el câte o figurină de sub fiecare brad.

Japonia - Locuitorii celebrează Crăciunul cu lanterne, păpuşi şi aranjamente florale şi cu Jizo (Moş Crăciun).

Articole similare

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...

David Gilmour a anunțat primul album după 9 ani

David Gilmour a dezvăluit primul său album după nouă...

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...

David Gilmour a anunțat primul album după 9 ani

David Gilmour a dezvăluit primul său album după nouă...

pixel