Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Evenimentele din ultimele zile din Transnistria arată încercarea Rusiei de a crea un alt focar de război la granițele de sud-vest ale Ucrainei, explică Artem Filipenko, expert la Institutul Național de Studii Strategice (NISI) care studiază conflictul transnistrean.
"Aceasta este o provocare deliberată a Rusiei. Aparent, Putin încearcă să creeze un coridor terestru din Crimeea până în Transnistria", declară și Alexander Merejko, șeful comisiei parlamentare de politică externă.
”Aderarea Transnistriei la Rusia este vechiul vis al lui Putin”, spune Mikhail Samus, director adjunct al Centrului de Cercetare, Conversie și Dezarmare a Armatei. „Putin a încercat să facă acest lucru ca parte a primei etape a „operațiunii”, ocupând sudul, inclusiv Nikolaev și Odesa, dar a eșuat complet”, explică el pentru publicația LIGA.
În opinia sa, acum Rusia, prin provocări, încearcă să blocheze o parte din unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei în Transnistria.
Agravarea din Transnistria este necesară pentru ca Kremlinul să facă presiuni asupra Moldovei, adaugă Filipenko.
”În ciuda faptului că Moldova se comportă cu prudență cu Rusia și nu se alătură sancțiunilor pro-ruse, existența unui guvern pro-occidental la Chișinău este un iritant pentru Moscova, care consideră Moldova și o zonă de influență a acesteia”, explică expertul.
Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, consideră că Moldova ar trebui să apeleze la Ucraina și România pentru ajutor. Întrebat dacă Ucraina poate „să ia și să pună mâna pe Transnistria”, el a răspuns: „Ne-am descurca cumva...” Dar a adăugat că „acesta este teritoriul Moldovei suverane, nu ne putem permite nici măcar astfel de declarații; doar după apelul dinspre partea moldovenească”, subliniază oficialul ucrainean.
Merejko nu crede că Moldova va face o asemenea cerere.
„Ucraina trebuie să respecte cu strictețe normele dreptului internațional și să nu cedeze provocărilor lui Putin”, spune Merejko. „Din punctul de vedere al dreptului internațional, Transnistria face parte din Moldova. Orice operațiuni pe teritoriul Moldovei sunt posibile doar cu acordul Guvernului Republicii Moldova”.
„Invazia Ucrainei, dacă nu va exista un atac din regiunea Transnistriei, va fi privită ca o agresiune”, atenționează Filipenko.
Potrivit acestuia, majoritatea locuitorilor din Transnistria au pașapoarte moldovenești, inclusiv militari ai armatei de ocupație a PMR. În plus, în cazul eventualelor victime ale populației civile de pe teritoriul regiunii transnistrene, aceștia vor fi cel mai probabil și cetățeni ai Moldovei, ceea ce poate avea consecințe negative pentru Ucraina.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Cântăreţul Stromae a fost...
Bitcoin a stabilit un nou...