Trio din Vestul Belfastului contestă decizia Guvernului Britanic de a le retrage finanțarea pentru artă
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Aceștia susțin că respingerea grantului discriminează împotriva lor pe motive de naționalitate și opinie politică.    

Artiștii de limbă irlandeză au fost inițial aprobați pentru un grant de £15,000 prin Schema de Creștere a Exportului Muzical (MEGS), care a fost ulterior retras de Secretarul de Stat pentru Afaceri și Comerț, Kemi Badenoch, scrie euronews.com.

Badenoch anunțase o finanțare de £1.6 milioane în februarie, menită să sprijine 67 de artiști din Marea Britanie și să promoveze talentele muzicale autohtone. 

Kneecap susțin că, deși cererea lor a fost aprobată de comisia de selecție, a fost ulterior blocată de guvernul britanic. Ei afirmă că refuzarea grantului discriminează împotriva lor pe motive de naționalitate și opinie politică.

În februarie, aceștia au emis o declarație pe platforma X, afirmând că sunt reduși la tăcere de guvernul britanic.

Un purtător de cuvânt al lui Badenoch a declarat atunci că guvernul nu dorește să finanțeze "persoane care se opun Regatului Unit însuși". 

Procedurile legale împotriva deciziei "nelegale" au fost inițiate, cu Darragh Mackin de la Phoenix Law, reprezentând Kneecap, afirmând că decizia reprezintă un atac asupra identității, libertății de exprimare și a fundamentelor Acordului din Vinerea Mare.

"Am primit permisiunea de a contesta decizia Secretarului de Stat," a postat trupa pe Instagram. "Asta înseamnă că am trecut de primul obstacol legal și judecătorul a decis că cazul este argumentabil cu o perspectivă rezonabilă de succes. Secretarul de Stat trebuie acum să depună dovezi justificând poziția lor."

O dată pentru audierea la Înalta Curte a fost stabilită pentru 14 noiembrie.

Kneecap sunt doi MC-i, Móglaí Bap și Mo Chara, alături de DJ Provaí.  Aceștia au devenit rapid un hit underground, primind laude din partea altor rapperi din scena hip-hop irlandeză. 

Pasionați de a îmbina limba galică cu engleza, satira cu versurile conștiente social și referințele abundente la droguri și sex, trupa este activă din 2017. 

Au fost etichetați drept controversați din cauza versurilor lor directe, utilizării imaginilor legate de conflictele din Irlanda de Nord și a materialelor promoționale provocatoare. Cel mai important, aduc rap-ul înapoi la rădăcinile sale de a fi un gen muzical pentru a exprima opoziția și a provoca sistemul. 

Trupa a susținut anterior că posterul turneului lor din 2019, "Farewell to the Union", a "supărat pe conservatori", explicând: "Încă o dată, guvernul britanic încearcă să reducă la tăcere vocile din vestul Belfastului - încă o dată va eșua!".

Trupa a explodat pe scena muzicală mondială în acest an, în special odată cu lansarea celui de-al doilea album, "Fine Art".

În concordanță cu lansarea albumului "Fine Art", Kneecap a plasat autocolante în Muzeul Britanic din Londra, susținând că unele dintre exponatele de acolo sunt "furate din Irlanda".

Pentru a-și cimenta dominația culturală în 2024, un film biografic despre trupă urmează să fie lansat în cinematografe pe 2 august.

Acesta a avut premiera cu aprecieri largi la Festivalul de Film Sundance la începutul acestui an.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine

Jennifer Lawrence, sursa instagram

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel