Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Surse de la Casa Albă au declarat pentru Reuters că Washingtonul face eforturi pentru a livra Ucraine arme cu tehnologie mai avansată.
Ucraina vrea arme mai sofisticate decât cele pe care le-a primit până acum și cere deblocarea livrărilor de capabilități mai avansate ale SUA dincolo de echipamentele de artilerie precum rachetele Javelin și Stinger.
Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea distruge navele militare ruse, deblocând astfel porturile ucrainene de la Marea Neagră, un element vital pentru reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.
Oficialii americani, dar și surse din Congres arată că există mai multe impedimente în calea trimiterii de arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina.
Aceste bariere includ: pregătirea îndelungată care ar trebui efectuată soldaților ucraineni, dificultăți în întreținerea echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forțele ruse. Dar cel mai serios pare argumentul că, odată livrate echipamentele cu tehnologie avansată, există pericolul unei escaladari a conflictului.
Totuși, există o reală posibilitate ca în Ucraina să ajungă două tipuri de rachete antinavă, Harpoon, de la Boeing și Naval Strike Missile, produse în comun de Kongsberg și Raytheon Technologies.
O altă problemă de natură tehnică este că, în mod normal, rachetele Harpoon sunt lansate de pe mare, iar lansarea acestora de la sol este o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali.
În acest moment, aproximativ 20 de nave ale Marinei Ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a declarat ministerul britanic al Apărării.
Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că aproximativ 12 - 24 de rachete antinavă precum Harpoon cu rază de acțiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada. „Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.
Rusia a suferit deja pierderi pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.
Al doilea tip de rachete antinavă, Naval Strike Missile (NSM), poate fi lansat de pe coasta Ucrainei și are o rază de acțiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puțin de 14 zile de pregătire pentru a opera astfel de sisteme.
Sursele au spus că NSM-urile au fost considerate ca fiind mai ușor de operat din punct de vedere logistic decât rachetele Harpoon, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile care sunt disponibile în Europa.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...