Ucraina vrea să importe electricitate din România
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
Compania ucraineană de tranzacţionare a energiei EKU a anunţat că a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt de energie electrică, din România.

Ucraina se confruntă cu un deficit semnificativ de electricitate după ce Rusia a accelerat în octombrie atacurile cu rachete asupra infrastructurii energetice, ceea ce provocat întreruperi de energie în multe zone, potrivit Agerpres.

"Importul de electricitate poate deveni un instrument suplimentar pentru stabilizarea sistemului energetic al Ucrainei", se arată într-un comunicat al EKU postat pe site-ul său. 

Citește și:

Comisia Europeană a propus plafonarea preţului gazelor naturale la 275 de euro

Comisia Europeană a propus plafonarea preţului gazelor naturale la 275 de euro pentru un Megawatt oră.

Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv, informează AFP.

Liderii statelor membre au căzut de acord, la finele lunii octombrie, asupra unei foi de drum pentru a limita creşterea explozivă a preţurilor la energie. Liderii au cerut în special Executivului comunitar să pregătească un mecanism "temporar" pentru plafonarea preţului gazelor, în pofida reticenţelor exprimate de unele state membre, în special Germania, care se tem că plafonarea va perturba aprovizionarea cu gaze a statelor europene.

"Mecanismul de corectare a pieţei" prezentat marţi de Comisie va fi examinat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles, însă potrivit unui diplomat european, nu se aşteaptă să fie aprobat la acest moment, în condiţiile în care anumite state membre cer un studiu de impact detaliat.

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană. Citește ma mult AICI.

Vezi și:

Previziuni sumbre pentru Europa. OCDE: Va fi cea mai afectată de încetinirea economiei mondiale

Economia mondială ar urma să evite intrarea în recesiune anul următor, însă cea mai gravă criză energetică de după 1970 va declanşa o încetinire semnificativă, iar Europa va fi cea mai afectată, a prognozat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Agerpres. În plus, OCDE a adăugat că lupta împotriva inflaţiei ar trebui să fie principala prioritate, relatează Reuters.

Potrivit OCDE, ritmul de creştere a economiei mondiale ar urma să încetinească de la 3,1% în acest an, un avans uşor mai bun decât prognoza organizaţia în luna septembrie, până la 2,2% anul viitor, pentru a accelera la 2,7% în 2024.

"Nu prognozăm o recesiune, dar cu siguranţă ne aşteptăm la o perioadă de slăbiciune prelungită", a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la o conferinţă de presă la care au fost prezentate cele mai recente prognoze ale OCDE... mai mult AICI.

Articole similare

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift

Kim Kardashian își pierde rapid adepții, în timp ce...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift

Captura Instagram

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel