Ucrainenii au modernizat MiG-29 în mijlocul războiului pe baza lecțiilor învățate de la începutul conflictului
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Cel mai avansat MiG-29, modelul  modernizat MU2, este încă activ și, judecând după filmările recent lansate, este încă angajat în lupte împotriva aeronavelor rusești și a rachetelor de croazieră.

Modelul modernizat a fost dezvoltat pe baza lecțiilor învățate în timpul bătăliilor anterioare împotriva forțelor ruse și a separatiștilor pro-ruși din regiunea Donbass, încă din 2014.

Portalul The War Zone a publicat un videoclip cu un MiG-29MU2, care a apărut pe rețelele de socializare cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene Ucrainene, care este sărbătorită pe 7 august.

Aeronava modernizată este prezentată înarmată cu o pereche de rachete ghidate de radar R-27R și patru rachete ghidate de căldură R-73, iar filmarea se termină cu o versiune de antrenament de luptă cu două locuri a MiG care efectuează un zbor la joasă înălțime.

Deoarece, când forțele ruse au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, programul de modernizare MiG-29MU2 era la început, doar o aeronavă a fost finalizată la acest standard, deși au existat speculații că și aceasta ar fi putut fi distrusă în atacurile rusești asupra instalației LDARZ din Lviv, unde a fost modernizată.

LDARZ, deținută de stat, este singura companie capabilă să întrețină MiG-uri ucrainene.

MiG-29 ucrainean - 11 avioane, căzute la datorie

Experții subliniază că imaginile unui MiG-29MU2 complet înarmat sugerează că aeronava, împreună cu restul avioanelor Ucrainei, este folosită în principal pentru apărarea aeriană, deși MiG-urile Forțelor Aeriene ucrainene au fost folosite ocazional pentru a ataca ținte terestre. Ceea ce distinge versiunea MU2 de celelalte aeronavem MIiG-29 este capacitatea sa de a ghida cu precizie muniții precum rachetele aer-sol ghidate de TV de tip Kh-29T și bombele ghidate de TV KAB-500Kr cu o greutate de 500 de kilograme.

Trebuie amintit că weekendul trecut au existat informații că Ucraina a achiziționat rachete aer-sol antiradar de tip AGM-88 HARM , dar în prezent nu există informații oficiale care să indice că această rachetă super-rapidă pentru distrugerea țintelor terestre care emit unde radio a fost livrat în țara atacată. Analiștii, în schimb, subliniază că afișarea unui MiG actualizat optimizat pentru rachete similare și știrile despre apariția AGM-88 HARM pe câmpul de luptă este cel mai probabil o coincidență.

Rapoartele neconfirmate sugerează că primele avioane MiG-29 modernizate au început zborurile de testare la Lvov în cursul anului 2019, invazia rusă împiedicând planurile ucrainenilor ca aceste avioane să intre în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene în acest an. Trebuie spus că modernizarea la standardul MU2 a fost inițiată ca o continuare a actualizării anterioare, care a fost numită MU1, care a inclus o creștere a razei de căutare radar, compatibilitate cu rachete cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi R-27ER și instalarea de receptoare radio și GPS, conform standardelor NATO.

Presa de specialitate subliniază că înainte de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, 18 MiG-uri au fost modernizate la standardul MU1, iar cel puțin 11 din totalul de 50 de MiG-29 ucrainene, dintre toate versiunile, au fost distruse în luptele de până acum. Deși modernizarea la standardul MU2 se bazează pe actualizarea anterioară, cele mai recente versiuni sunt axate pe capabilitățile aer-sol și pe introducerea sistemelor de navigație, a noilor afișaje în carlingă și a rețelei de date.

Donație azeră și perspective realiste

Merită menționat că unele rapoarte recente sugerează că Ucraina a achiziționat cel puțin trei MiG-29 din Azerbaidjan pentru a-și consolida flota de luptă. Și anume, chiar înainte de începerea invaziei, Azerbaidjanul a început modernizarea „douăzeci și nouă” din Lviv, așa că există posibilitatea ca să fi preferat să le predea ucrainenilor pentru utilizare decât să înceapă procesul complicat de extragere a avioane din ţara sfâşiată de război.

Un alt beneficiu major al upgrade-urilor Ucrainei la MiG-urile sale este trecerea la un program de întreținere mai flexibil. Inițial, conform liniilor directoare care datează din epoca fostei Uniuni Sovietice, MiG-29 au fost revizuite la fiecare 200 de ore sau 24 de luni. Din cauza războiului din Donbass, versiunile MU1 au fost revizuite în funcție de stare, ceea ce a fost util pentru o flotă mică care se confrunta cu conflicte de mare intensitate.

Analiștii militari consideră că capacitățile aer-sol ale versiunii MU2 sunt, fără îndoială, de mare beneficiu Ucrainei, mai ales că forțele sale armate trec din ce în ce mai mult la contraofensivă, rămâne faptul că există o singură copie în acest standard. Având în vedere că în momentul de față nu există posibilități realiste de modernizare a altor aeronave de acest tip, precum și faptul că livrarea de „douăzeci și nouă” din țările membre NATO este „blocata”, deși Germania a livrat piese de schimb pentru MiG -29, Ucraina consideră că donarea avioanelor de luptă occidentale este o perspectivă mult mai realistă pentru a continua să reziste agresorului rus.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

FOTO: freepik @cofentist_tm

Interzicerea TikTok nu va rezolva problemele legate de influența străină a rețelelor de socializare

Captura Facebook

Orlando Bloom i-a scris lui Katy Perry „o declarație de misiune”


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Adrian elicopter de luptă s-a certat cu Selly la...

pixel