Interzicerea URANIULUI din Rusia. Statele UE care cer OPRIREA importurilor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Interzicerea importului de combustibil nuclear din Rusia, o posibilitate reală.

Mai multe state din UE ar dori interzicerea importului de combustibil nuclear pentru centralele nuclear, dar și oprirea proiectelor care implică o filială a Rosatom, relatează publicația Politico, citând informații de la cinci diplomați europeni. 

Sancțiunile împotriva energiei nucleare a Rusiei au fost discutate în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE și europeni la începutul acestei săptămâni.

Inițiatorii: Polonia, statele baltice + Germania

Principalii inițiatori ai unor astfel de măsuri sunt Polonia și țările baltice, așa cum au sugerat un număr de europarlamentari.

Un diplomat a declarat că că acestor state li s-a alăturat și Berlinul, ambasadorul Germaniei afirmând că țara sa nu numai că va sprijini embargoul petrolului, ci și va interzice Rusiei să importe combustibil nuclear.

Sprijinul Germaniei, una dintre cele mai influente țări ale blocului comunitar, face ca acești pași să fie mai probabili.

Abandonarea combustibilului nuclear rusesc nu va veni însă fără complicații: UE importă aproape tot volumul necesar de uraniu din țări terțe. Rusia este al doilea cel mai mare furnizor după Niger, cu 20% din importurile sale. 

Decizie îmbrățișată de Germania

Discuțiile vor fi complicate și de poziția radical diferită față de energia nucleară a celor doi membri puternici ai blocului, Germania și Franța.

Dacă, în ceea ce privește furnizarea de arme către Ucraina, Germania era țara care a amânat cel mai mult decizia, în cazul energiei nucleare lucrurile stau exact invers: Germania este un oponent ferm al energiei nucleare și dorește să închidă complet centralele nucleare existente. 

Franța, pe de altă parte, produce 70% din energia sa din centralele nucleare și intenționează să reducă utilizarea combustibililor fosili și să compenseze cu energia nucleară abandonarea resurselor energetice ale Rusiei prin construirea a încă 14 reactoare nucleare până în 2050. 

Principalii furnizori de uraniu ai Franței sunt Kazahstan și Niger, nu Rusia, dar Rosatom are o filială la Paris. De asemenea, Franța cooperează cu Rosatom într-o serie de proiecte, mai spune publicația citată. 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Ellen DeGeneres este în pericol! A filmat totul (VIDEO) / FOTO: Facebook

Ellen DeGeneres și Portia de Rossi șochează Hollywood-ul. Decizia radicală de a părăsi America



Cele mai noi articole

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...

pixel