UE și NATO trag un semnal de alarmă: Armele pentru Ucraina ajung și în mâinile contrabandiștilor
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Unii experți declară de ceva vreme că supravegherea livrării de arme către Ucraina este slabă și, prin urmare, există o temere justificată că aceste arme ar putea ajunge pe mâini greșite.

Financial Times arată că oficialii NATO și UE se tem că contrabandiştii deturnează aceste arme pe piaţa neagră. În acest moment, este dificil de evaluat amploarea problemei, dar se știe că numai UE a promis Ucrainei ajutor militar în valoare de 10 miliarde de euro, cum ar fi lansatoare portabile de rachete, vehicule blindate, arme de infanterie, cantități uriașe de diferite rachete sau muniție.

FT explică că reprezentanții unui grup de membri NATO s-au întâlnit la Kiev pentru a discuta și a organiza un sistem de urmărire a armelor conform listelor detaliate de livrări care vor fi verificate după anumite proceduri. 

Guvernul ucrainean participă și la organizarea noii monitorizări a livrărilor de arme. 

Statele Unite s-au alăturat și ele inițiativei de a controla mai strict transporturile de arme, iar Bonnie D. Jenkies, responsabil pentru controlul armelor și problemele de securitate internațională în SUA, a confirmat că serviciile lor iau în considerare serios și relatările despre armele care ajung în mâinile contrabandiștilor.

„Statele Unite își iau foarte în serios responsabilitatea de a proteja tehnologiile de apărare de origine americană pentru a preveni deturnarea sau proliferarea ilicită a armelor”, a declarat Jenkins reporterilor la Bruxelles.

Într-o scurtă notificare trimisă guvernelor, Europol arată că „Războiul și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au dus la proliferarea unui număr semnificativ de arme și explozibili în țară”.

„Este greu să evităm problema contrabandei cu arme - nu am reușit în fosta Iugoslavie și probabil nu vom reuși în Ucraina”, a conchis Jana Černohova , ministrul ceh al Apărării.

La începutul invaziei, autoritățile ucrainene țineau registre cu liste de arme predate civililor, dar această practică a fost desființată în timp.

Cantități uriașe de arme ajung în sudul Poloniei și sunt apoi îndreptate către graniță. Înainte de trecerea frontierei, armele sunt încărcate în diferite vehicule; camioane, camionete, chiar și în mașini private, explică un oficial occidental jurnaliştilor FT. Metoda de livrare a armelor în Ucraina este evident de așa natură încât le deschide contrabandiştilor multe oportunităţi.

Încă de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în Ucraina nu au existat legi de bază care să reglementeze corect circulația armelor când vine vorba de sfera civilă. Zona gri a permis dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare ilegale.

Într-o perioadă relativ scurtă, din 2014 până în 2017, au fost înregistrate 514 confiscări de arme de calibru mic, puști și pistoale. Un total de 3.771 de piese de arme ușoare. 

Cele mai comune arme confiscate sunt pistoalele Makarov și Tokarev, urmate de mitraliere AK (AK-47, AKM, AKMS și AK-74U) și arme cu lunetă Dragunov.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
FOTO: Pexels

Trupa rock disidentă din Belarus, condamnată la muncă corecțională

Foto: Pexels

Legende muzicale intră în patrimoniul audio al Americii

Foto: Pexels

Keanu Reeves se alătură universului Sonic în rolul lui Shadow

foto: Freepik

De ce ni se întâmplă să ne rămână o melodie blocată în minte și cum scăpăm de această "problemă"

foto: Freepik

Pot învăța câinii să cânte, cu adevărat?

foto pexels

Grecia: Turismul asigură o treime din PIB şi cele mai multe locuri de muncă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Legende muzicale intră în patrimoniul audio al Americii

Congresul Statelor Unite ale Americii a anunțat un nou...

Muzica rock ne poate vindeca de depresie

Da, chiar dacă pare greu de crezut, muzica rock are...

pixel