Ultimul diplomat EVACUAT din Mariupol: Ce am văzut, sper să nu vadă nimeni vreodată. Orașul va fi pe listă cu Alep, Groznîi, Leningrad
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Consulul General al Greciei la Mariupol este ultimul oficial european care s-a evacuat din oraș. Călătoria până la ieșirea din Ucraina a durat patru zile.

Consulul general grec Manolis Andrulakis, ultimul diplomat UE evacuat din asediul Mariupol, a declarat că orașul reumplea o serie de locuri despre care se știe că au fost distruse în războaie.

El a vorbit despre mii de civili ucraineni uciși.

Toată infrastructura, distrusă în primele 3-4 zile de asediu 

„Ce am văzut, sper că nimeni nu va vedea vreodată...

Ceea ce se întâmplă acolo este o tragedie. Mariupol va fi inclus pe lista orașelor care au fost complet distruse de război, nu trebuie să le numesc - este Guernica, Coventry, Alep, Groznîi, Leningrad”.

Andrulakis a explicat cât de repede a fost distrus orașul.

”În acest moment, civilii sunt loviți orbește și neputincios”, a spus el, dezvăluind că a fost martor la scene greu de privit.

În primele 3 sau 4 zile de asediu al Mariupolului, toată infrastructura a fost distrusă. În ultimele 10-12 zile, nu mai aveam apă curentă, comunicații sau electricitate. Nimeni nu putea să aducă în oraș lucrurile necesare: carburant, mâncare, produse de prim ajutor etc. Sunt foarte multe victime ale bombardamentelor în orb, nu este o acțiune de precizie. Până am plecat noi, Crucea Roșie nu avea acces în oraș”, a povestit oficialul grec.

Andrulakis a ajutat zeci de greci și etnici greci să evacueze din orașul devastat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Am încercat să salvăm cât mai mulți expatriați am putut”, a spus Androulakis, adăugând că ”eroii sunt oamenii care au rămas acolo și vor încerca să-și facă viața de la zero”.

După un drum de 4 zile prin Ucraina, Consulul grec a ieșit din țară prin Republica Moldova, apoi a ajuns în România, împreună cu alți 10 cetățeni greci.

Consulul grec rămăsese ultimul diplomat occidental care a mai stătea în oraș, acesta părăsind Mariupolul abia pe 15 martie și a ajuns la Atena duminică, 20 martie. 

Potrivit Ministerului grec de Externe, Andrulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupolul, acolo unde locuitorii sunt bombardați masiv de armata rusă de mai bine de două săptămâni. Peste 80% din oraș este în ruine.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Sursa: captură Youtube System Of A Down Live

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Sursa: Freepik

Unde se termină ficțiunea și începe realitatea? Daniel Radcliffe își separă drumul de J.K. Rowling din cauza comentariilor împotriva transexualilor

Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Sursa: Freepik

Ritmuri contemporane, esență clasică: "O noapte furtunoasă" revine pe scena Teatrului de Comedie

Sursa: Freepik

Muzeul Satului împlinește 88 de ani și te invită la o serie de evenimente speciale!

Sursa: captură Youtube The Late Show with Stephen Colbert

Pierderea Oscarului, o binecuvântare? Ethan Hawke dezvăluie cuvintele unui celebru producător


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

pixel