Un istoric italian susţine că pizza şi carbonara sunt preparate americane, nu italiene
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Profesorul de istoria gastronomiei Alberto Grandi a făcut câteva afirmaţii controversate într-un interviu recent în care a susţinut că multe preparate italiene au de fapt o istorie mai degrabă americană, potrivit DPA.

Grandi, care predă la Universitatea din Parma, în Italia, a declarat pentru Financial Times că s-a îndoit de autenticitatea anumitor preparate Made in Italy de mulţi ani, în special în ceea ce priveşte pizza, carbonara şi parmezanul.

Atunci când o comunitate este vitregită de sentimentul de identitate, din cauza unui şoc istoric sau a unei fracturi cu trecutul, inventează tradiţii care acţionează asemenea unor mituri fondatoare, a spus el, sugerând că istoria gastronomică a Italiei ar putea fi mai degrabă ficţiune decât realitate.

Bucătăria italiană este mai degrabă americană decât italiană, a afirmat Grandi într-un interviu.

Afirmaţiile au atins coarda sensibilă a guvernului italian. În ziua publicării articolului, ministerele italiene ale Culturii şi Agriculturii au depus o cerere oficială pentru candidatura bucătăriei italiene la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

O decizie în acest sens va fi luată abia în 2025, dar ministerele au solicitat de asemenea ca UNESCO să includă bucătăria italiană pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii în 2023.

UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, este o agenţie specializată a ONU care, potrivit informaţiilor de pe pagina sa de internet, are misiunea de a încuraja identificarea, protejarea şi conservarea patrimoniului cultural şi natural din lumea întreagă, considerat de o valoare excepţională pentru umanitate.

Dezbaterea legată de apartenenţa culturală a preparatelor italiene s-a intensificat. Grandi a reacţionat la demersul guvernului declarând pentru La Repubblica că sunt o grămadă de prostii în candidatura depusă la UNESCO de autorităţile italiene.

Într-o declaraţie separată pentru CNN, Grandi a explicat implicarea sa în această controversă spunând că, parţial, ideea că italienii au emigrat în Statele Unite şi i-au învăţat pe oameni cum să gătească este inofensivă.

Au emigrat pentru că nu au avut ce mânca aici, erau săraci, a spus el. Au plecat pentru că mureau de foame. Este ofensator faţă de bunicii noştri să descriem situaţia diferit.

Articole similare

Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel