Un nou documentar dezvăluie impactul devastator al Sindromului Omului Rigid asupra celebrei cântărețe Celine Dion
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Un nou documentar arată impactul sfâșietor al Sindromului Omului Rigid asupra uneia dintre cele mai mari cântărețe din lume, Celine Dion.

Starul canadian, una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile, este subiectul filmului „I Am: Celine Dion”, regizat de Irene Taylor, nominalizată la Oscar. Documentarul urmărește cum Dion face față diagnosticului ei, scrie The Independent.

Sindromul Omului Rigid, cunoscut sub denumirea de SPS, este o afecțiune neurologică rară care afectează doar una sau două persoane dintr-un milion. Aceasta începe cu spasme musculare și, în timp, poate provoca atacuri crippling și rigiditate a trunchiului.

Dion și-a dezvăluit public diagnosticul în 2022, dar de atunci a rămas în mare parte în afara reflectoarelor.

Scene emoționante din documentar

Documentarul, care a fost prezentat presei la Bafta din Londra marți, 18 iunie, scoate în evidență luptele continue ale lui Dion în bătălia cu această boală dureroasă.

Într-o scenă deosebit de emoționantă spre sfârșitul documentarului, Dion se întoarce de la studio unde a încercat să înregistreze piesa principală din filmul „Love Again” din 2023, iar mușchii încep să i se contracte în timp ce primește fizioterapie.

O criză neașteptată

„Parte din boală este că, odată ce intri într-o contracție, uneori [creierul tău] nu înțelege semnalul de a elibera, așa că înțelege doar să rămână în poziția contractată,” explică fizioterapeutul ei.

El avertizează că spasmele continue „ar putea duce la o criză” pe măsură ce picioarele lui Dion sunt arătate într-o poziție blocată și îi administrează valium înainte ca aceasta să intre în convulsii.

Celine Dion este auzită gemând și strigând de durere în timp ce este întoarsă pe o parte, iar terapeutul ei cheamă ajutor pe măsură ce criza se agravează.

Suportul terapeutului

El și ajutorul său continuă să o trateze pe Dion, al cărei corp întreg este acum contorsionat și rigid. Camerele continuă să filmeze pe măsură ce scena tulburătoare se desfășoară timp de cinci sau șase minute, până când ea reușește în cele din urmă să se miște din nou.

„Vrei să scoatem camerele?” o întreabă terapeutul, iar ea dă din cap în semn de refuz.

„De fiecare dată când se întâmplă așa ceva, te face să te simți atât de jenat și ca... nu știu cum să exprim. Ca și cum nu ai control asupra ta, știi?” spune ea, în timp ce se recuperează după convulsii.

„Sistemul tău nervos acum a trecut printr-o rundă de baterie,” spune terapeutul ei.

Impactul asupra carierei muzicale

Dion este îngrijorată în timp ce el îi explică că creierul ei a fost „suprastimulat”, probabil din cauza revenirii în studio pentru prima dată în doi ani.

„Ce o să fac?” întreabă ea. „Pentru că ce se va întâmpla, dacă nu pot fi stimulată de ceea ce iubesc, atunci o să mă duc pe scenă... o să mă întorci pe spate?”

„Este înfricoșător, știu,” răspunde el. „Este greu. Acesta nu este sfârșitul călătoriei tale, știm cu toții asta, dar acesta este un pas în călătoria ta.”

El îi pune apoi „melodia de încheiere” pentru sesiune și ea începe să cânte „Who I Am” de cântărețul pop-soul Wyn Starks.

„Trebuie să fiu eu, trebuie să fiu eu,” cântă ea, „Trebuie să fiu cine știu că sunt în interior/ Pot în sfârșit să respir, să inspir/ Uită-te la mine cum zbor!”

Documentarul „I Am: Celine Dion” oferă o privire profund emoționantă asupra luptei continue a lui Celine Dion cu Sindromul Omului Rigid, evidențiind puterea și reziliența artistei în fața unei provocări medicale devastatoare.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel