Un rinichi de porc continuă să funcţioneze în corpul unui om la peste o lună de la transplant
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Un rinichi de porc modificat genetic continuă să funcţioneze la peste o lună de la momentul la care a fost transplantat în corpul unui om aflat în moarte cerebrală, un record şi o etapă esenţială în încercarea de a găsi o soluţie pentru deficitul cronic din domeniul donării de organe, a anunţat miercuri o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite, transmite AFP.

Transplantul a fost realizat la spitalul NYU Langone din New York la data de 14 iulie asupra unui bărbat în vârstă de 57 de ani aflat în moarte cerebrală şi conectat la aparate de suport vital după ce corpul său a fost donat ştiinţei.

Aceste transplanturi de organe de la animal la om, numite şi xenotransplanturi, sunt dezvoltate în speranţa de a răspunde deficitului de donări de organe într-o ţară în care zeci de mii de pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru transplanturi.

Cele peste 30 de zile care au trecut de la efectuarea transplantului reprezintă "cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc modificat genetic funcţionează la un om", a declarat spitalul într-un comunicat, indicând că intenţionează să continue acest experiment pentru încă o lună.

Rinichii acestui bărbat, Maurice Miller, au fost îndepărtaţi în timpul unei intervenţii chirurgicale şi înlocuiţi cu rinichiul unui porc modificat genetic, astfel încât organul să nu fie respins imediat de organismul uman.

De asemenea, medicii au transplantat şi timusul porcului, o glandă care joacă un rol important în răspunsul sistemului imunitar. Timusul ajută celulele beneficiarului să le identifice pe cele ale porcului ca fiind celule proprii, contribuind astfel la evitarea respingerii grefei, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă doctorul Adam Griesemer implicat în această intervenţie chirurgicală. Analiza rolului jucat de timus va fi efectuată la sfârşitul celor două luni.

După mai bine de o lună, "biopsiile şi testele renale nu prezintă semne de respingere", a spus doctorul Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant din cadrul NYU Langone. "Rinichiul porcin înlocuieşte toate funcţiile importante îndeplinite de rinichiul uman".

Potrivit lui Montgomery, acest pas ar trebui să conducă către un studiu clinic efectuat pe o fiinţă umană vie.

- "Sursă nelimitată de rinichi" -

Echipa a realizat mai multe xenotransplanturi în ultimii ani, inclusiv primul transplant din lume al unui rinichi de porc la un om, în septembrie 2021. La vremea aceea, rinichiul a funcţionat bine timp de câteva zile.

Toate studiile lor de până în prezent au fost destul de scurte, neputându-se observa astfel o posibilă respingere de către sistemul imunitar adaptativ, care are loc la 10 până la 14 zile de la expunerea la ţesut străin, a explicat Montgomery.

Primul transplant de inimă de porc din lume la un pacient uman viu a fost realizat de un spital al Universităţii din Maryland. Însă, bărbatul a decedat la două luni după intervenţia chirurgicală.

În cazul transplantului de rinichi, multe voci au considerat că "nu ar fi posibil menţinerea unui decedat atât de mult timp după moartea sa cerebrală", a declarat miercuri Robert Montgomery.

Funcţiile îndeplinite în mod normal de creier - reglarea temperaturii, a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi altele - au fost înlocuite prin monitorizarea şi îngrijirea constantă realizate de o echipă medicală.

"A fost o decizie foarte dificil de luat", a spus miercuri sora decedatului, Mary Miller-Duffy, care a acceptat ca trupul fratelui său să fie folosit în cadrul acestui studiu. Însă, "deşi fratele meu nu poate fi aici, pot spune cu deplină încredere că ar fi mândru că tragedia morţii sale a ajutat mulţi oameni să trăiască".

În Statele Unite, peste 100.000 de persoane se află în prezent pe lista de aşteptare pentru a beneficia de un transplant de organ, dintre aceştia aproape 88.000 aşteptând un rinichi.

Din păcate, doar o treime dintre ei beneficiază efectiv de o donare de organe, ceilalţi devenind mult prea bolnavi pentru a primi o grefă sau decedând în aşteptarea uneia, a explicat Robert Montgomery.

"Pur şi simplu nu există suficiente organe disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele", a spus el. "Cred cu tărie că xenotransplanturile reprezintă o modalitate viabilă de a schimba acest lucru", a adăugat medicul.

Deoarece porcii utilizaţi "nu sunt clonaţi, ci crescuţi, numărul lor poate fi mărit mult mai uşor, pentru a oferi o sursă nelimitată de rinichi pentru pacienţii care au nevoie" de ei, a precizat el. 

Articole similare

Top citite
Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Captura Youtube

Dezvăluiri emoționante despre Whitney Houston: Generozitatea incredibilă și lupta cu faima

Sursa: Diddy, Facebook

Sean 'Diddy' Combs propune arest la domiciliu în apartamentul său din New York

Captura Facebook

Linkin Park lansează al patrulea LP de top „From Zero to Number 1!"

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Imagine de Orna de la Pixabay

Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat



Cele mai noi articole
pixel