Un singur individ deține Luna, iar vedetele s-au grăbit să cumpere teren de la el
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Pe Pământ, există proprietari individuali, statali sau cunoștințe care dețin diverse terenuri. Însă, situația se schimbă când vine vorba de spațiu. Cine deține într-adevăr planetele sau Luna?

Există reglementări și tratate internaționale care restricționează guvernele naționale să revendice proprietăți extraterestre. Aceste legi, stabilite de Biroul ONU pentru Afaceri Spațiale, nu permit autorităților să pretindă teritorii de pe Lună sau alte corpuri cerești în numele țării lor. Cu toate acestea, există întrebări referitoare la posibilitatea ca persoane fizice să cumpere porțiuni de Lună sau alte terenuri cosmice.

Înțelegere spațială

Se pare că există numeroase cereri de cumpărare a suprafeței Lunii din partea unor persoane fizice. Majoritatea acestor cereri sunt ilegale, însă există o singură persoană pe acest pământ care are o legătură specială cu Luna și are capacitatea de a pretinde drepturi de proprietate asupra acesteia. Această persoană este Richard Garriott, un astronaut și designer de jocuri video, cu un statut extrem de special.

Ceea ce împiedică guvernele țărilor să pretindă drepturi de proprietate pe Lună este Tratatul Spațial al ONU. Acest tratat a fost adoptat în 1967, înainte ca omul să ajungă pe Lună pentru prima dată (pe 16 iulie 1969). Atât Statele Unite ale Americii, cât și Uniunea Sovietică (acum Rusia) au convenit asupra acestui tratat, întrucât erau de acord că statul care va reuși să ajungă primul pe Lună va revendica proprietatea asupra acesteia. Prin urmare, tratatul interzice tuturor guvernelor de pe Pământ să pretindă orice formă de proprietate spațială.

Proprietari VIP pe Lună

Însă nu s-a menționat nimic despre persoanele fizice, care ar putea să achiziționeze teren pe Lună. Cel puțin asta pretind câteva celebrități care și-au investit deja banii în așa ceva. Cine sunt ei? George Lucas, Barbara Walters și Ronald Regan au cumpărat bucăți de Lună, ne informează revista Discover. Bun, dar de la cine au cumpărat?

Dennis Hope este o persoană care pretinde că deține întreaga suprafață a Lunii, precum și alte șapte planete, inclusiv Pluto. A obținut aceste drepturi în 1980, după ce susține că a cumpărat aceste teritorii de la guvernul american. Dennis Hope a trimis o scrisoare către Organizația Națiunilor Unite (ONU), explicându-și intențiile, însă scrisoarea sa nu a fost luată în considerare de către ONU. Această situație a făcut ca Dennis Hope să declare public că deține Luna și celelalte planete, argumentând că cererea sa nu a fost respinsă. Site-ul său, Lunar Embassy, servește drept platformă prin care promovează aceste afirmații.

Dennis Hope susține că achiziția sa a fost posibilă datorită unei lacune legislative în Tratatul Spațial, care nu menționează explicit drepturile deținute de persoanele fizice asupra proprietăților spațiale. Potrivit opiniei sale, dacă un stat recunoaște drepturile de proprietate ale unei persoane fizice, acest lucru ar legaliza achiziția respectivă. Cu toate acestea, Dennis Hope nu are nicio formă de legalizare a drepturilor de proprietate pe care le pretinde. Cu toate acestea, el a reușit să păcălească unii VIP-uri cu bani prin afirmațiile sale.

Singurul deținător legal

Richard Garriott, într-o întâlnire a Clubului Exploratorilor, a declarat: "Pot să spun că dețin Luna... nu în totalitate, ci o parte din ea." Motivul pentru care poate face această afirmație este că el este proprietarul unui rover care se află pe Lună, ceea ce îi conferă dreptul asupra bucății de teren sub rover.

Garriott susține că deține chiar și urmele lăsate de rover pe suprafața lunară în timpul misiunii sale și nu poate fi contrazis în această privință. Deoarece Lună nu are atmosferă, nu există fenomene precum ploaie sau vânt care să șteargă acele urme, oferind astfel dovezi tangibile ale deplasărilor roverului și ale drepturilor sale de proprietate.

Articole similare

Anna Indiana, prima cântăreață generată în totalitate de AI

Anna Indiana este prima cântăreață generată de...


Top citite
Captura Youtube

Azi e ziua lui Rick Savage! Basistul trupei Def Leppard a împlinit astăzi 63 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Anna Indiana, prima cântăreață generată în totalitate de AI

Anna Indiana este prima cântăreață generată de...