Uniunea Europeană, în declin demografic
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Populația Uniunii Europene a scăzut în 2021 pentru al doilea an consecutiv. 

Populația Uniunii Europene a scăzut în 2021 pentru al doilea an consecutiv, parțial ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, citate de euronews.com. Concret, populația totală a celor 27 de state membre UE a scăzut cu aproximativ 172.000 de persoane, de la 447 de milioane (1 ianuarie 2021), la 446,8 milioane (1 ianuarie 2022).

În 2020 și 2021, migrația netă pozitivă nu a mai compensat evoluția naturală negativă din Uniune și, în consecință, populația totală a UE a scăzut, subliniază Eurostat.

„Ținând cont de impactul pandemiei de coronavirus, de faptul că numărul deceselor va continua să crească în continuare, ca urmare a îmbătrânirii populației și presupunând că rata fertilității va rămâne la un nivel relativ scăzut, această evoluție naturală negativă ar putea continua”, mai arată experții Eurostat.

Există totodată o diferență puternică între țări. Populația din zece state UE a scăzut în 2021, Italia înregistrând cea mai mare scădere (-253.100). Pe de altă parte, 17 țări au înregistrat o creștere a populației lor, în frunte cu Franța (+185.900).

De-a lungul timpului, populația Uniunii Europene a crescut constant, de la 354,5 milioane în 1960, la 446,8 milioane în 2022. Cu toate acestea, rata de creștere a încetinit simțitor în ultimele decenii. Între 2005 și 2022, populația UE a crescut în medie cu 0,7 milioane pe an, comparativ cu o medie de aproximativ 3 milioane pe an în anii ’60.

Populaţia României, scădere masivă

Şi România a înregistrat o descreşterspectaculoasă a populației în ultimii 30 de ani. 4 milioane de locuitori. Cu atât a scăzut populația României din 1990 și până în prezent. Principalele cauze: emigrările masive către Occident, dar și scăderea constantă a natalității. Anul trecut, spre exemplu, țara noastră a înregistrat cel mai mic număr de nașteri de la Revoluție încoace. În 2020 s-au născut puțin peste 160.000 de copii, cel mai mic număr din 1967 și până în prezent. Dacă ne uităm în urmă, la anul 1990 când au fost peste 300.000 de nașteri, vedem că natalitatea a scăzut dramatic. Pandemia a mai schimbat puțin lucrurile, astfel că în primele 8 luni ale lui 2021 numărul de bebeluși a crescut ușor. 

România este țara unde 10 salariați susțin 9 pensionari. Ideal și sustenabil ar fi ca raportul să fie de 4 lucrători activi la un singur pensionar. Dacă acest scenariu nu va deveni realitate, în 2030, bugetul nostru de pensii nu va mai putea susține plățile către seniori.

Articole similare

De Niro NU striga la protestatari: era doar o filmare!

Un videoclip viral care părea să îl arate pe actorul...

Chitaristul Duane Eddy a murit la vârsta de 86 de ani

Chitaristul american Duane Eddy, cunoscut pentru...


Top citite
Sursa: captură Youtube System Of A Down Live

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Sursa: Freepik

Ritmuri contemporane, esență clasică: "O noapte furtunoasă" revine pe scena Teatrului de Comedie

Sursa: captură Youtube The Late Show with Stephen Colbert

Pierderea Oscarului, o binecuvântare? Ethan Hawke dezvăluie cuvintele unui celebru producător

Sursa: Freepik

Transformă mielul într-o capodoperă culinară: Rețeta savuroasă de stufat!

Sursa: Freepik

Unde se termină ficțiunea și începe realitatea? Daniel Radcliffe își separă drumul de J.K. Rowling din cauza comentariilor împotriva transexualilor

Sursa: Freepik

Muzeul Satului împlinește 88 de ani și te invită la o serie de evenimente speciale!


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Chitaristul Duane Eddy a murit la vârsta de 86 de ani

Chitaristul american Duane Eddy, cunoscut pentru...

pixel