Unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine pune în pericol viața populației din zonă
Autor: Stella Soare | Dată: 09 iun 2023, 10:20
Oficialii filipinezi au ridicat joi nivelul de alertă pentru unul dintre cei mai activi vulcani din țară, după ce fluxuri supraîncălzite de gaze, resturi și roci au coborât în cascadă pe versantul superior al vulcanului, într-o situație care le provoacă temeri că ar putea duce la o erupție periculoasă în câteva zile sau săptămâni.

Sătenilor care locuiesc pe o rază de 6 kilometri de craterul vulcanului Mayon li s-a spus să părăsească zona de pericol permanent desemnată de mult timp și să se mute în locuri mai sigure din cauza pericolului de emisii vulcanice, fluxuri de lavă, căderi de pietre și alte pericole, au declarat oficialii citați de AP.

Cedric Daep, un oficial provincial pentru siguranță publică, a declarat că sătenii se pregătesc să evacueze din zona de pericol, care ar trebui să fie interzisă rezidenților permanenți, dar unde multe familii, majoritatea sărace, și-au construit case la umbra Mayon de-a lungul anilor.

"Autoritățile aviației civile trebuie, de asemenea, să sfătuiască piloții să evite să zboare în apropierea vârfului vulcanului, deoarece cenușa de la orice erupție bruscă poate fi periculoasă pentru aeronave", a declarat Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie.

Atracție turistică în provincia nord-estică Albay pentru forma sa conică pitorească, Mayon este unul dintre cei mai revoltați dintre cei două duzini de vulcani activi din Filipine. Ultima sa erupție violentă a avut loc în 2018, provocând strămutarea a zeci de mii de săteni.

Experții guvernamentali în domeniul vulcanic au declarat că au ridicat nivelul de alertă din jurul Mayon la al treilea nivel dintr-un sistem de avertizare în cinci trepte, după ce au detectat un număr tot mai mare de căderi de pietre și cel puțin două cutremure vulcanice în ultimele zile. Joi, trei scurte emisii de gaze vulcanice și cenușă au curs joi în jos pe râpa sud-estică a vulcanului, la aproximativ un kilometru (jumătate de milă) de crater, au spus ei.

"Acest lucru înseamnă că Mayon prezintă o erupție magmatică a unui dom de lavă la vârf, cu șanse crescute de fluxuri de lavă ... și de o potențială activitate explozivă în câteva săptămâni sau chiar zile", a declarat institutul guvernamental de vulcanologie.

În afară de Mayon, oficialii monitorizau îndeaproape vulcanul Taal la sud de Manila și muntele Kanlaon din centrul insulei Negros, din cauza unor noi semne de repeziciune.

Mai multe sate din trei orașe din apropierea Taal au suspendat cursurile miercuri din cauza smogului gros emanat de vulcanul, unul dintre cei mai mici din lume, iar locuitorii au fost sfătuiți să limiteze activitățile în aer liber și să poarte măști pentru protecție.

Filipine se află de-a lungul Inelului de Foc al Pacificului, o regiune predispusă la cutremure și erupții vulcanice. Un vulcan adormit de mult timp, Muntele Pinatubo, a explodat la nord de Manila în 1991, într-una dintre cele mai mari erupții vulcanice din secolul XX, provocând moartea a sute de persoane.

Articole similare

Top citite
Înregistrarea 8D care a speriat ascultătorii. Noul trend pe TikTok/ Photo by cottonbro studio

Înregistrarea 8D care a speriat ascultătorii. Noul trend pe TikTok

Mark Zuckerberg s-a fotografiat BĂTUT! Ce a pățit fondatorul Facebook/Instagram

Mark Zuckerberg s-a fotografiat BĂTUT! Ce a pățit fondatorul Facebook

Trendul care face ravagii pe TikTok. Faci NPC și primești zeci de mii de dolari/Freepik

Trendul care face ravagii pe TikTok. Faci NPC și primești zeci de mii de dolari

Tom Hanks avertizează asupra unei reclame care îi foloseşte imaginea pe baza inteligenţei artificiale/Facebook

Tom Hanks avertizează asupra unei reclame care îi foloseşte imaginea pe baza inteligenţei artificiale

Misterul absenței inelului de logodnă de pe degetul lui Meghan Markle/Sursa foto Agerpres

Misterul absenței inelului de logodnă de pe degetul lui Meghan Markle

Nelly Furtado, în lenjerie, vedetă în cea mai nouă campanie a brandului lui Kim Kardashian/Facebook

Nelly Furtado, în lenjerie, vedetă în cea mai nouă campanie a brandului lui Kim Kardashian


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole