Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
"HIMARS este deja în Ucraina. Mulțumesc colegului și prietenului meu american, ministrul Apărării Lloyd Austin, pentru aceste echipamente puternice", a scris Reznikov, promițând invadatorilor ruși o "vară fierbinte".
Lansatoarele de rachete multiple HIMARS au fost anunțate ca parte a unui pachet de ajutor american de 700 de milioane de dolari. Inițial, a fost planificat să furnizeze patru sisteme.
Pentru ca SUA să fie de acord cu livrarea sistmelor, ucrainenii și-ar fi asumat că nu vor folosi aceste arme în Rusia. În același timp, ambasadorul SUA în Ucraina a spus că armata ucraineană va stabili raza de acțiune.
HIMARS have arrived to Ukraine.
Thank you to my ???????? colleague and friend @SecDef Lloyd J. Austin III for these powerful tools!
Summer will be hot for russian occupiers. And the last one for some of them. pic.twitter.com/BTmwadthpp— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) June 23, 2022
Potrivit unor surse a publicației Politico, Pentagonul este gata să ofere Ucrainei încă patru sisteme în cadrul următoarelor pachete de ajutor.
Politico notează că, dacă planul este aprobat de Casa Albă, acesta va dubla numărul de sisteme de rachete foarte mobile pe care Statele Unite le trimit în Ucraina.
Totuși, potrivit publicației, decizia cu privire la această problemă nu este definitivă și va fi luată „pe baza nevoilor urgente ale Ucrainei”, iar numărul final de sisteme poate fi schimbat în ultimul moment.
Portalul amintește de temerile Casei Albe cu privire la posibilitatea bombardării zonelor rusești cu aceste sisteme. El citează cuvintele șefului echipei de negocieri ucrainene cu Rusia, David Arahamia, care a asigurat Washingtonul că armele americane vor fi folosite doar în Ucraina.
Primele patru lansatoare de rachete multiple HIMARS pe care Statele Unite le vor transfera în Ucraina sunt deja în Europa.
Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Colin Kohl, a declarat că sistemele au fost aduse deja în Europa.
„În așteptarea acestei potențiale decizii a președintelui Biden, Departamentul Apărării a pre-poziționat HIMARS în Europa pentru a asigura livrarea lor rapidă către ucraineni”, a spus Kohl, menționând că prima tranșă este de patru HIMARS.
Între timp, trei rachete de croazieră au lovit joi oraşul-port ucrainean Mikolaiv, iar apărarea antiaeriană a doborât alte două rachete în apropierea oraşului Odesa, au anunţat într-un comunicat forţele armate ucrainene. Se pare că un civil a fost rănit după atacul de la Mikolaiv.
Trupele de ocupaţie ruse au lansat din nou rachete asupra regiunii ucrainene Odesa - transmite, joi, agenţia RBC, citată de Rador. Potrivit Comandamentului Operaţional "Sud", armata ucraineană a reuşit să distrugă două rachete lansate de ruşi. "Regiunea Odesa a fost lovită de alte două rachete de croazieră. Acestea au fost lichidate cu succes de forţele de apărare aeriană" - se arată în mesaj.
Sistemele HIMARS vor opera rachete cu rază maximă de 80 de km.
După ce sistemele vor fi folosite în luptă, americanii și ucrainenii le vor analiza eficacitatea și utilitatea pe câmpul de luptă, a mai spus Colin Kohl. Apoi, ținând cont de acest lucru, precum și de situația de pe fronturile care se va dezvolta până la acel moment, vor coordona deciziile privind asistența militară ulterioară.
HIMARS (Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate) este un sistem extrem de mobil, care oferă puterea de foc a MLRS pe un șasiu cu roți.
Un sistem HIMARS are 6 rachete. După lansarea acestora, sistemul este gata de o nouă rundă de foc în aproximativ un minut.
Sistemul a fost utilizat în Siria, Irak și Afganistan.
România are în dotare trei platforme HIMARS, pentru care a plătit 1,5 miliarde de dolari.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...