Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat
Un student la o universitate...
Uscăciunea gurii, cunoscută și sub denumirea de xerostemie, este o afecțiune în care glandele salivare din cavitatea bucală nu funcționează corect. Acestea sunt incapabile să producă suficientă salivă, pentru a menține cavitatea bucală umedă, fapt ce generează un puternic disconfort. Pe termen lung, gura uscată poate fi nefavorabilă pentru sistemul digestiv și pentru sănătatea orală.
Iată care sunt cauzele, simptomele și tratamentul pentru xerostemie.
Gura uscată poate fi determinată de unele medicamente, cum sunt cele care tratează depresia, hipertensiunea arterială, anxietatea, antihistaminicele, diureticele, codeina, decongestionantele, relaxantele musculare sau analgezicele.
Mai mult, xerostemia poate fi provocată și de chimioterapie sau radioterapie, două tipuri de tratamente direct răspunzătoare pentru reducerea fluxului salivar.
Cea mai frecventă cauză a uscăciunii gurii este hidratarea incorectă sau insuficientă. Dacă nu vă hidratați așa cum ar trebui, este posibil să vă confruntați cu gura uscată de dimineață până seara. Pentru a evita deshidratarea, încercați să consumați cel puțin doi litri de apă pe zi.
De asemenea, senzația de uscăciune a gurii poate fi generată și de fumat sau alcool, deoarece aceste două obiceiuri pot deshidrata organismul.
Și deviația de sept poate duce la xerostemie. Această problemă determină pacientul să doarmă cu gura deschisă, fapt ce duce la uscarea gurii pe timpul nopții.
Nu în ultimul rând, uscăciunea gurii poate fi cauzată de îmbătrânire și menopauză. Odată cu înaintarea în vârstă, pot exista anumite modificări ale abilităților organismului de a procesa medicamentele. În plus, poate fi vorba și despre alimentația necorespunzătoare sau despre problemele cronice de sănătate.
Gura uscată poate fi însoțită de salivă vâscoasă, gură lipicioasă, respirație urât mirositoare, gură amară, gât uscat, răgușeală, limbă uscată, amețeli, dificultate la vorbire, înghițire sau mestecat, dificultate în simțirea alimentelor și dificultate în purtarea protezelor dentare.
Pentru a stabili un tratament adecvat, va fi necesar ca medicul să depisteze cauza care stă la baza acestor simptome supărătoare de gură uscată. În cazul în care tratamentul medicamentos pe care îl urmați vă provoacă uscăciunea, este obligatoriu să discutați cu medicul, pentru a schimba schema de tratament sau dozajul medicamentelor.
Dacă glandele salivare nu funcționează așa cum ar trebui, este nevoie de un tratament care să se ocupe de echilibrarea fluxului salivar.
Totodată, dacă vă confruntați cu senzația de gură uscată ocazional, puteți încerca să vă hidratați mai mult, să mestecați gumă fără zahăr pentru stimularea salivei, să consumați crudități și să evitați cafeaua și alimentele dulci.
În orice caz, dacă uscăciunea gurii vă supără, nu ezitați să luați legătura cu un medic. Acesta este singurul în măsură să vă prescrie un tratament adecvat, scrie BZI.
Un student la o universitate...
Papa Francisc, care a evitat în...
Un student la o universitate...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...