Vîlceanu: Majoritatea furnizorilor nu au respectat legea. Ministrul explică ce ar trebui să facă cetățenii nemulțumiți de facturile la utilități
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
”Eu nu am beneficiat de compensare”, a declarat, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care a vorbit și de măsura compensării prețurilor sau TVA zero la alimentele de bază.

Ministrul Vîlceanu a confirmat că au fost declanșate controale prin ANPC și ANRE la toți furnizorii de gaze și electricitate.

”Președintele ANRE a explicat că atunci când cetățean primește o factură foarte mare la energie și consideră că nu este corectă, primul lucru pe care trebuie să-l facă este o contestație la furnizor, după care, dacă nu este mulțumit de răspunsul furnizorului, face contestație la ANRE. ANRE verifică situația și dacă constată că unui cetățean i s-a facturat în plus până într-o sută de lei, aceea sumă va fi scăzută din facturile ulterioare. Dacă e peste 100 de lei, va primi banii înapoi” a declarat ministrul Investițiilor.

”Eu nu am beneficiat de compensare, pentru că, așa cum știți, cea mai mare parte dintre furnizori nici n-au făcut facturile, respectând această lege a compensării”, a adăugat Vîlceanu.

TVA 0 la alimentele de bază - plafonarea prețurilor

Citește și: Virgil Popescu, precizări despre facturile românilor la energie și gaze VIDEO

Ministrul a declarat că Guvernul nu a discutat despre aplicarea de TVA zero la alimentele de bază, însă această măsură contravine directivei europene în domeniu.

”Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la acest moment, contravine directivei privind TVA-ul  (Directiva 2006/112/CE - sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată al UE - n. r.) (...) Să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement”, a declarat Vîlceanu.

Referindu-se la măsura plafonării produselor de bază, Vîlceanu a opinat că stabilirea unui preț maxim pentru fiecare tip de produs este greu de pus în practică.

”Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, de a fixa prețuri de la Guvern, ceea ce nu e idea unei piețe libere și ar duce în condițiile de piață actuale la dispariția unor produse de pe raft. Când prețul de producție e mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, nu vei mai avea motivație să produci produsul respectiv”, a spus ministrul, care a dat ca exemplu situația de la începutul pandemiei când se pune problema plafonării unor prețuri la medicamente ”Nu s-a putut întâmpla pentru că ar fi dus la dispariția acelor medicamente din piață. E același lucru și cu produsele”, a reamintit ministrul.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
Sursa: Simona Gherghe, Instagram

În spatele zâmbetului: Cum se simte Simona Gherghe departe de copiii săi

Sursa: Freepik

Ratonul dansator care face furori pe internet. Mișcări de superstar!

Sursa: captură Youtube Bloodstockfestivals

Piesa zilei: Devil don't cry (string quartet version) | KING 810

Sursa: Freepik

1 Mai în Capitală: Evenimente speciale și vreme perfectă pentru distracție. Idei de activități

Sursa: captură Youtube The Weeknd

Pâine și speranță: The Weeknd donează 2 milioane de dolari pentru Gaza

Sursa: Freepik

Primăvara se colorează în ritmurile anilor '80 și '90: "Retro Nostalgia Music" îți aduce cea mai tare petrecere la Predeal


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Lost In Hollywood | System of a Down

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Chitaristul Duane Eddy a murit la vârsta de 86 de ani

Chitaristul american Duane Eddy, cunoscut pentru...

De Niro NU striga la protestatari: era doar o filmare!

Un videoclip viral care părea să îl arate pe actorul...

pixel