Zelenski: Ucraina sprijină propunerea privind crearea unei zone de protecţie la centrala Zaporojie
Autor: Radu Gava
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că țara sa sprijină propunerea privitoare la crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie.

Ucraina va susţine propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară la centrala nucleară Zaporojie (din sudul Ucrainei), dacă este vorba de "demilitarizarea" instalaţiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Interfax-Ukraina.

Anunţul vine după publicarea marţi după-amiază a raportului cu concluziile inspecţiei efectuate de AIEA săptămâna trecută la această centrală nucleară din sudul Ucrainei, aflată în prezent sub controlul forţelor ruse.

"Raportul semnalează prezenţa echipamentelor militare ruseşti pe teritoriul centralei nucleare, subliniază presiunea exercitată asupra specialiştilor noştri nucleari şi face referiri clare la ocupaţia militară rusă", a afirmat în noaptea de marţi spre miercuri Zelenski în discursul său zilnic, potrivit EFE.

În cursul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că prezenţa vehiculelor şi echipamentelor militare ruse în perimetrul centralei exercită o presiune excesivă asupra uzinei şi că, prin urmare, ar trebui retrase. De asemenea, "comunicarea cu autoritatea de reglementare ucraineană, care a fost întreruptă, trebuie restabilită", a spus el.

Referitor la propunerea directorului AIEA de a fi creată o zonă de protecţie la centrală, trebuie văzut conţinutul concret al unui astfel de instrument: ce înseamnă mai exact această protecţie, a afirmat Zelenski.

"Dacă conţinutul acestei propuneri este demilitarizarea teritoriului centralei nucleare - şi este logic, pentru că prezenţa militară rusă a fost cea care a adus centrala Zaporojie în pragul unei catastrofe radioactive - atunci putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată", a adăugat preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, preşedintele Ucrainei a subliniat că organizaţiile internaţionale "din zilele noastre" au nevoie de "un mandat mult mai larg pentru acţiunile lor".

"Lumea nu numai că merită, ci are nevoie ca reprezentanţii AIEA să oblige Rusia să demilitarizeze teritoriul centralei nucleare şi să redea Ucrainei controlul deplin al acesteia", a afirmat el.

Dacă Rusia pune lumea "în pragul unei catastrofe radioactive, înseamnă că lumea trebuie să aibă mijloacele adecvate pentru a pune Rusia în condiţii în care un stat terorist va fi forţat să pună capăt terorii", a concluzionat Zelenski.

Zelenski salută propunerea Bruxelles-ului

Totodată, preşedintele ucrainean consideră drept "un pas important" propunerea Bruxelles-ului de a restricţiona eliberarea de vize pentru cetăţenii ruşi, întrucât "Europa nu poate fi un loc de plimbare pentru ucigaşi şi cei care îi susţin".

Pe lângă faptul că este o problemă morală, "este şi o problemă elementară de securitate", deoarece "Rusia a trimis în mod repetat asasini în Europa sub aspectul de turişti obişnuiţi", a spus Zelenski în discursul său nocturn.

"Au admirat suficient turla catedralei din Salisbury, străzile germane şi depozitele de arme din Cehia. Destul. Europa nu este un loc de plimbare pentru ucigaşi şi pentru cei care îi susţin", a insistat el, referindu-se la cei doi presupuşi agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), Anatoli Cepiga şi Aleksandr Mîşkin, suspectaţi de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia.

Întrebaţi în emisiunea redactorului şef al RT, Margarita Simonian, ce făceau la Salisbury, unde locuia Skripal, cei doi agenţi GRU au declarat că au mers să admire faimoasele turle ale catedralei din acest oraş din Anglia. De asemenea, agenţi GRU sunt suspectaţi de aruncarea în aer a unui depozit de muniţii în Cehia şi de asasinarea unui georgian de origine cecenă în Germania.

Comisia Europeană a propus marţi restricţionarea eliberării de noi vize pentru cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în Uniunea Europeană, precum şi nerecunoaşterea paşapoartelor eliberate de Moscova în regiunile ocupate din Ucraina.

Deşi decizia Bruxellesului este un "pas important", a spus liderul ucrainean, aceasta "nu este o interdicţie completă de eliberare de vize", ci "le arată cetăţenilor statului terorist că poartă o anumită responsabilitate morală pentru agresiunea statului lor împotriva Ucrainei şi a Europei pe ansamblu", scrie Agerpres.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel