Ziua Muzicii. Un psiholog dezvăluie cum ne ajută și fizic, nu numai psihic, muzica. Elevii vor învăța mai bine dacă ascultă muzică în surdină
Autor: Irina Constantin
Data publicării:
Psihologul Irina Mitrea dezvăluie că elevii care învață cu muzică în surdină vor reține mai repede informațiilor. 

Muzica ajută în procesul de învăţare, dar şi în ceea ce priveşte aducerea aminte a informaţiilor, de aceea atunci când elevii sau studenţii învaţă este bine să asculte în surdină o muzică de relaxare sau o muzică ce rezonează cu ei, care le place, spune psihologul Irina Mitrea, de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

”Muzica ajută la procesul de învățare. Este un instrument foarte bun de a învăța”

El a explicat că muzica este folosită în abordările terapeutice pentru a ajuta oamenii să îşi îmbunătăţească atât sănătate psihică, cât şi starea de sănătate în general, pentru că are efecte pozitive asupra creierului.

"Muzica ajută şi la procesul de învăţare, la aducerea aminte a informaţiilor. Atunci când elevii sau studenţii învaţă este bine să asculte în surdină o muzică de relaxare sau o muzică ce rezonează cu ei, care le place. Va funcţiona foarte bine şi învăţatul devine foarte uşor. Muzica este un instrument foarte bun de a învăţa concepte noi, idei noi, pentru a reţine informaţii. De aceea meloterapia este folosită şi în boli precum demenţa, Parkinson, Alzheimer", a explicat Irina Mitrea.

Muzica apropie oamenii


Totodată, afirmă psihologul, muzica are şi un rol social.

"Ştim foarte bine că muzica aduce oamenii împreună la anumite evenimente, dezvăluie mult mai multe emoţii, comunică mai uşor. Omul e o persoană socială care are nevoie de oameni în jurul lui. Şi atunci muzica îi apropie şi îi aduce în acelaşi punct", precizează psihologul Irina Mitrea.

Recuperare fizică prin muzică


Aceasta evidenţiază importanţa terapiei prin muzică, menţionând că ea poate fi utilizată fie ca tratament de sine stătător sau ca metodă complementară tratamentului medicamentos.

"De regulă, terapeuţii folosesc meloterapia ca un fel de stimulare senzorială, pentru că muzica are asupra psihicului un efect de relaxare, dezvoltarea şi îmbunătăţirea unor abilităţi de exprimare a unor emoţii sau sentimente care în viaţa reală sunt înăbuşite. Ea afectează şi sănătatea fizică. Prin meloterapie se produce o recuperare fizică, o îmbunătăţire a mişcării, reducerea durerii, şi aşa mai departe. Se produce o stare de relaxare, se decontractează muşchii, se diminuează anumite stări de anxietate, de tensiune, de stres, supărare, prin recăpătarea optimismului şi a energiei. Muzica acţionează şi asupra stării de spirit. Datorită muzicii creşte şi stima de sine şi este recăpătată încrederea. Tot muzica influenţează şi imaginea de sine. Fizic, poate îmbunătăţi somnul, poate contribui la reducerea durerii. Tot prin muzică se modifică ritmul cardiac şi scade tensiunea arterială, scade ritmul respiraţiei, pulsul", mai arată psihologul, conform Agerpres. 

Pentru a ajunge la astfel de performanţe, subliniază aceasta, se foloseşte o muzică plăcută persoanei care o ascultă, deoarece meloterapia foloseşte puterea terapeutică a sunetelor.

"Fiecare pacient în parte trebuie să rezoneze cumva cu o anumită melodie sau anumite sunete. Şi atunci, de comun acord, se alege muzica pentru terapie", a conchis Irina Mitrea.

Ziua internaţională a muzicii (International Music Day) sau Ziua mondială a muzicii (World Music Day) este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 octombrie. Ea a fost iniţiată, în 1975, de lord Yehudi Menuhin.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari



Cele mai noi articole
pixel