Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
1. Poate cauza creșterea în greutate
Ratele de obezitate cresc în întreaga lume, iar dovezile sugerează că zahărul adăugat - adesea provenit din băuturi îndulcite cu zahăr - este un contribuitor major la obezitate .
Băuturile îndulcite cu zahăr, precum sucurile, băuturile carbogazoase și ceaiurile îndulcite, sunt încărcate cu fructoză, un tip de zahăr simplu.
Consumul de fructoză crește foamea și dorința de mâncare mai mult decât glucoza, principala formă de zahăr găsită în alimentele bogate în amidon, notează Healthline.com.
În plus, studiile pe animale arată despre consumul excesiv de fructoză că poate cauza rezistență la leptină, un hormon important care reglează foamea și care îi spune organismului să oprească alimentarea.
Cu alte cuvinte, băuturile zaharoase nu îți pot potoli foamea, facilitând consumul rapid de calorii lichide în exces. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate.
Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu creșterea în greutate și cu un risc crescut de diabet de tip 2
De asemenea, consumul excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr este legat de o cantitate crescută de grăsime viscerală, un tip de grăsime profundă din burtă asociată cu afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă.
2. Poate crește riscul de boli de inimă
Dietele bogate în zahăr au fost asociate cu un risc crescut de multe boli, inclusiv boli de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial.
Dovezi sugerează că dietele bogate în zahăr pot duce la obezitate și inflamație, precum și la niveluri ridicate de trigliceride, zahăr și tensiune arterială - fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
În plus, consumul excesiv de zahăr, în special din băuturi îndulcite cu zahăr, a fost legat de ateroscleroză, o boală caracterizată prin depozite grase care blochează arterele.
Un studiu efectuat pe peste 25,877 de adulți a constatat că persoanele care consumau mai mult zahăr adăugat aveau un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă și complicații coronariene în comparație cu cei care consumau mai puțin zahăr adăugat.
Poate crește și riscul de accident vascular cerebral.
În același studiu, consumul a peste opt porții pe săptămână de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Doar 473 ml de băutură carbogazoasă conține 39 de grame de zahăr, echivalentul a 8% din consumul zilnic de calorii, bazat pe o dietă de 2,000 de calorii.
Acest lucru înseamnă că o băutură zaharoasă pe zi te poate apropia de limita zilnică recomandată de zahăr adăugat.
3. Provoacă acnee
O dietă bogată în carbohidrați rafinați, inclusiv alimente și băuturi zaharoase, a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta acnee.
Alimentele cu un indice glicemic mai mare, cum ar fi dulciurile procesate, îți cresc nivelul de zahăr din sânge mai rapid decât alimentele cu un indice glicemic mai mic.
Consumul de alimente zaharoase poate determina o creștere rapidă a nivelurilor de zahăr și insulină din sânge, ducând la secreția crescută de androgeni, producție de ulei și inflamație - toate acestea având un rol în dezvoltarea acneei.
Dovezi au arătat că dietele cu indice glicemic scăzut sunt asociate cu un risc redus de acnee.
De exemplu, un studiu cu 24,452 de participanți a constatat despre consumul de produse grase și zaharoase, băuturi îndulcite cu zahăr și lapte că a fost asociat cu acnee la adulți.
4. Poate crește riscul de cancer
Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
În primul rând, o dietă bogată în alimente și băuturi zaharoase poate duce la obezitate, ceea ce crește semnificativ riscul de cancer.
De asemenea, dietele bogate în zahăr cresc inflamația în organism și pot provoca rezistență la insulină, ambele crescând riscul de cancer.
O revizuire sistematică analizând 37 de studii a constatat că în două din cinci studii privind zahărul adăugat s-a observat un risc crescut de cancer cu 60% - 95% la cei care au un consum crescut de zahăr.
Aceeași revizuire a constatat că în 8 din 15 studii privind alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr s-a observat un risc crescut de cancer cu 23% - 200% la consumul crescut de băuturi îndulcite cu zahăr.
Alte studii au descoperit legături între consumul de zahăr și anumite tipuri de cancer.
Un studiu efectuat pe peste 22,720 de bărbați pe o perioadă de peste 9 ani a constatat despre consumul crescut de zahăr din băuturile îndulcite cu zahăr că a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată.
Cancerul esofagian a fost asociat cu consumul crescut de zaharoza, sau zahăr de masă, și deserturi și băuturi îndulcite.
Cercetarea privind legătura dintre consumul de zahăr adăugat și cancer este în curs de desfășurare și sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin această relație complexă.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Papa Francisc, care a evitat în...