Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Deși pare să nu știe care este cea mai bună oră de duș, medicii au observat patru defecte principale ale dușului de dimineață - și merită luate în considerare. Citiți mai departe pentru a afla dacă ar trebui să vă regândiți rutina de igienă, în funcție de sănătatea și obiceiurile dumneavoastră.
Dușul de dimineață are un dezavantaj clar, presupunând că nu faceți duș și seara: Veți merge la culcare fără să vă spălați de murdăria de peste zi. "Este adevărat că neglijarea dușului de noapte poate lăsa mai mult praf, bacterii, piele moartă și transpirație în patul tău", spune Adil Maqbool, MD, medic, cercetător și scriitor medical. "Atunci când petreceți o zi întreagă afară, pielea dvs. acumulează murdărie și transpirație, iar părul dvs. colectează praf și alte particule. Dacă te duci la culcare fără să faci duș, toată această murdărie și transpirație se va transfera de pe corpul tău pe așternuturi, creând un mediu care poate fi propice dezvoltării bacteriilor și iritației pielii", spune el pentru Best Life.
Acestea fiind spuse, dacă vă spălați părul cu puțin timp înainte de culcare, medicii spun că ar trebui să aveți grijă să îl uscați înainte de a vă pune capul pe pernă, deoarece o pernă caldă și umedă este un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului, ciupercilor și nu numai.
Pentru cei care au alergie la acarieni, dușul de dimineață în loc de cel de seară poate declanșa simptomele.
"Acarienii de praf sunt insecte mici care trăiesc în praf și se dezvoltă în medii calde și umede. Ei se hrănesc cu celule moarte ale pielii, iar atunci când o persoană se culcă fără să facă duș, oferă o sursă de hrană pentru acești acarieni", explică Maqbool. "Pe măsură ce acarienii se înmulțesc, pot declanșa alergii și simptome de astm la persoanele sensibile.
Faptul că nu faceți duș noaptea poate duce, de asemenea, la o acumulare de murdărie și transpirație pe piele, ceea ce poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea acarienilor și la creșterea simptomelor de alergie, adaugă el.
Atunci când face parte dintr-o rutină de relaxare nocturnă, mulți oameni spun că dușul îi ajută să se odihnească mai bine. De fapt, Fundația pentru somn raportează că o meta-analiză a 17 studii a concluzionat că persoanele care fac un duș sau o baie de noapte cu una sau două ore înainte de culcare tind să adoarmă mai repede și să aibă o calitate mai bună a somnului decât cele care nu fac acest lucru. Cercetătorii cred că, căldura apei ajută la circulația sângelui în mâini și picioare, ceea ce ajută căldura corpului să iasă mai ușor.
Dar acesta nu este singurul motiv pentru care dușurile de noapte te pot ajuta să dormi mai bine, potrivit lui Maqbool.
"Atunci când o persoană se duce la culcare fără să facă duș, se poate simți inconfortabil și murdar, ceea ce poate face dificilă adormirea. În plus, dacă o persoană are multă transpirație sau murdărie pe piele, aceasta poate provoca mâncărimi și disconfort, ceea ce poate perturba somnul. Un duș înainte de culcare poate ajuta la relaxarea corpului și a minții, facilitând adormirea și având un somn mai odihnitor", spune el.
Majoritatea oamenilor transpiră mai mult în timpul zilei decât noaptea, ceea ce înseamnă că este important să faceți o curățare profundă a pielii la sfârșitul zilei - mai ales dacă aveți tenul predispus la acnee.
"Acneea este cauzată de o combinație de factori, inclusiv de supraproducția de ulei, porii înfundate și prezența bacteriilor", spune Maqbool pentru Best Life. "Atunci când te culci fără să faci duș, murdăria, transpirația și bacteriile de pe piele pot contribui la porii înfundate și la supraproducția de ulei, ceea ce poate duce la apariția acneei. În plus, atunci când dormi în așternuturi murdare, bacteriile și murdăria se pot transfera înapoi pe piele, agravând și mai mult problema. Este recomandat să faceți duș noaptea pentru a ajuta la eliminarea murdăriei, a transpirației și a bacteriilor de pe piele și pentru a preveni acneea.", potrivit bestlife.com
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...