7 Alimente esențiale pentru sănătatea creierului: Cum să reduci riscul de Alzheimer
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Deși nu putem controla anumite aspecte legate de sănătatea creierului, cum ar fi înaintarea în vârstă și faptul că femeile sunt mai predispuse la Alzheimer, există totuși măsuri pe care le putem lua pentru a ne proteja creierul. Dr. Annie Fenn, medic, bucătar și autor al cărții „The Brain Health Kitchen: Preventing Alzheimer’s Through Food”, afirmă că „ceea ce mâncăm este foarte important pentru sănătatea creierului, atât acum, cât și în viitor.”

Dietele sănătoase, cum ar fi dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), au fost special concepute pentru a reduce riscul de Alzheimer și par să funcționeze, reducând riscul cu până la 53%, conform cercetărilor, citate de Yahoo News.

Iată care sunt cele mai bune șapte alimente pentru susținerea sănătății creierului, conform experților:

1. Căpșuni
Căpșunile sunt bogate în flavonoide, antociani și vitamina C, care oferă beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Un studiu observațional din 2019 a constatat că consumul de căpșuni cel puțin o dată pe săptămână a redus riscul de Alzheimer cu 34%. Un alt studiu a arătat că adulții sănătoși între 60 și 75 de ani care au consumat 2 căni de căpșuni pe zi timp de 90 de zile și-au îmbunătățit capacitatea de învățare și memoria.

2. Somon
Peștele de apă rece, cum ar fi somonul, este una dintre cele mai bune surse de omega-3 DHA (acid docosahexaenoic), care poate ajuta la reducerea riscului de Alzheimer și demență. O porție de 4 oz. de somon gătit furnizează peste 1.000 de miligrame de acizi grași omega-3 EPA și DHA, depășind recomandările dietetice zilnice.

3. Nuci
Consumul de nuci reduce stresul oxidativ, inflamația și alți factori de risc pentru Alzheimer. Nucile sunt cea mai bună sursă de omega-3 ALA (acid alfa-linolenic), care protejează creierul prin repararea barierei hematoencefalice. O porție de un sfert de cană de nuci furnizează 2,5 grame de acizi grași omega-3 și este plină de antioxidanți, magneziu și vitamine B, toate esențiale pentru sănătatea creierului.

4. Ouă
Ouăle sunt o sursă excelentă de colină, un nutrient esențial care joacă un rol în producerea de acetilcolină, un neurotransmițător care susține memoria și sănătatea creierului. Un ou mare conține 147 de miligrame de colină. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de unul până la două ouă pe zi ca parte a unei diete sănătoase.

5. Verdețuri
Studiile arată că verdețurile sunt unele dintre cele mai bune legume pentru sănătatea creierului. Consumul de una până la două porții de verdețuri pe zi poate încetini îmbătrânirea creierului cu 11 ani comparativ cu cei care le consumă rar sau deloc. Nutrienții din verdețuri, cum ar fi folatul, beta-carotenul, luteina și vitamina K, au efecte neuroprotective.

6. Orz (și cereale integrale în general)
Consumul mai mare de cereale integrale, inclusiv orz, este asociat cu un risc redus de demență și Alzheimer. Un studiu a constatat că afro-americanii care au consumat mai mult de trei porții de cereale integrale pe zi au experimentat un declin cognitiv global mai lent și o memorie episodică îmbunătățită comparativ cu cei care au consumat mai puțin de o porție pe zi.

7. Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în polifenoli antioxidanti, inclusiv EGCG, care sunt neuroprotectivi și sprijină conexiunea sănătoasă între intestin și creier prin promovarea bacteriilor bune din intestin. Este, de asemenea, bogat în aminoacizii teanină și arginină, care pot avea efecte de reducere a stresului și pot încetini îmbătrânirea creierului atunci când sunt consumați zilnic.

A avea o dietă echilibrată și sănătoasă este esențială pentru protejarea sănătății creierului. Prin includerea acestor alimente în alimentația zilnică, putem contribui la reducerea riscului de Alzheimer și la promovarea unei sănătăți cognitive optime pe termen lung.

Articole similare

Realitățile înecului și măsurile de prevenție necesare

Deși vara este plină de distracție acvatică, riscurile...


Top citite
Tom Jones a vorbit despre prietenia sa "apropiată" cu regretatul Elvis Presley / Captura Youtube

Tom Jones a vorbit despre prietenia sa "apropiată" cu regretatul Elvis Presley

Warren Buffett și Bill Gates / flickr, BorsheimsJewelry

Warren Buffett donează acțiuni Berkshire în valoare record de 5,3 miliarde de dolari

Foto: Freepik

Marte este bombardată aproape zilnic de meteoriți, de cinci ori mai mult decât se credea

Captura Youtube

Casa lui Marilyn Monroe, în pericol. Proprietarii luptă împotriva desemnării istorice și primesc amenințări

Sursa: captură Youtube Michael Jackson

Michael Jackson avea datorii de peste 500 de milioane de dolari în momentul morții

Foto: Pexels

De ce vrea Marina Abramović 7 minute de liniște de la 200000 de oameni


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Iată concertele pe care nu trebuie weekendul acesta pe...

pixel