Moduri prin care îți distrugi ficatul fără să-ți dai seama
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Pe lângă factorii de risc cunoscuți, cum ar fi consumul excesiv de alcool și utilizarea excesivă a medicamentelor, există și alți factori care pot afecta negativ sănătatea ficatului. 

Ficatul este responsabil pentru numeroase funcții din organism, cum ar fi eliminarea deșeurilor, menținerea echilibrului zahărului din sânge și multe altele. Pentru a proteja sănătatea ficatului, nu ignora aceste obiceiuri dăunătoare. 

1. PREA MULTE BĂUTURI CARBOGAZOASE 

Alcoolul nu este singura băutură extrem de distructivă pentru ficat, care este consumată în prezent în cantități excesive. Este vorba și de băuturile carbogazoase. Studiile au arătat că persoanele care beau prea multe dintre aceste băuturi au un risc mult mai mare de a dezvolta boală hepatică non-alcoolică și există și riscul de inflamație, fibroză și chiar  ciroză. Deci, dacă bei multe dintre aceste băuturi, este timpul să te oprești și să le înlocuiești cu apă.

2. LUAȚI PREA MULTE SUPLIMENTE

Suplimentele luate în exces au cu siguranță un impact negativ asupra sănătății ficatului. E mai sigur  să luați doar acele vitamine și suplimente care v-au fost recomandate de medicul dumneavoastră. Unele dintre preparatele naturale pot avea un efect negativ asupra ficatului și rinichilo.

Suplimentele trebuie să se dizolve în organism la fel ca alimentele, iar excesul va fi filtrat prin ficat și rinichi și în final excretat prin urină. Cantități mari de suplimente inutile nu pot decât să pună ficatul într-o stare de stres. 

3. ALIMENTAȚIE PROASTĂ

Obiceiurile alimentare sănătoase și o dietă echilibrată sunt întotdeauna subliniate de medici dintr-un motiv, iar ficatul nu poate suporta tot ce îi arunci. Prea multă mâncare proastă poate afecta foarte ușor ficatul și îl poate încuraja să depoziteze tot excesul de grăsime pe care nu a reușit să îl descompună. Acest lucru poate duce în mod clar la procese inflamatorii și leziuni ale celulelor hepatice. Pe scurt, alimentația proastă și obiceiurile alimentare nesănătoase pun ficatul într-o stare de muncă constantă până la limita când nu își va mai putea face treaba și nu va putea funcționa corect și se vor produce leziuni ale organului. 

4. LIPSA SOMNULUI 

Din păcate, majoritatea oamenilor nu înțeleg cum lipsa somnului poate afecta negativ sănătatea organismului. Pe lângă toate problemele posibile, lipsa somnului va afecta în special ficatul din cauza stresului oxidativ care poate interfera cu capacitatea organismului de a procesa grăsime, iar rezultatul poate fi creșterea în greutate, dezvoltarea diabetului și bolilor de inimă.

Ficatul are nevoie de 8 ore de odihnă pentru ca acesta să funcționeze corect.

Când vine vorba de o lipsă de somn care se cronicizează, procesul de eliminare a toxinelor este îngreunat și ficatul va fi afectat. Așa că încearcă să dormi cel puțin 8 ore pentru a permite ficatului să se odihnească. 

5. LIPSA ACTIVITĂȚII FIZICE 

Menținerea unui stil de viață sedentar este extrem de periculoasă pentru sănătatea ta din mai multe motive, dintre care unul este că este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii hepatice non-alcoolice. Lipsa de activitate favorizează dezvoltarea inflamației, a fibrozei și a ficatului gras nealcoolic. 

Este important să găsești un echilibru și să fii atent la cât timp petreci stând și să includă activități în viața de zi cu zi, care să permită ficatului să-și facă treaba fără întrerupere și să rămână sănătos. 

6. TE BUCURI EXCESIV DE ALCOOL

Cu toții suntem conștienți de  efectele nocive pe  care alcoolul le poate avea asupra organismului nostru, mai ales când vine vorba de ficat. Dar unii oameni sunt încă surprinși de faptul că nu întotdeauna este nevoie de un consum excesiv de alcool pentru a provoca un rău grav.

Dacă ești un adult sănătos, consumul ocazional de alcool în cantități mici este un comportament acceptabil, dar dacă ai antecedente familiale de alcoolism sau boli hepatice legate de alcool, limitează-ți consumul la minim sau, și mai bine, evită cu totul alcoolul.

7. EȘTI SUB STRES CONSTANT

Expunerea excesivă și pe termen lung la stres are un efect negativ asupra întregului organism, inclusiv asupra ficatului. Cercetările de la Universitatea din Edinburgh au arătat o posibilă legătură între nivelurile ridicate de stres psihologic (simptome de anxietate și depresie) și decesele rezultate din diferite boli hepatice. Deși aceste rezultate necesită o evaluare științifică suplimentară, mulți din comunitatea medicală recunosc că există conexiuni între minte și corp. Medicina tradițională chineză a predicat de mii de ani că majoritatea organelor sunt conectate la emoții.  „Majoritatea oamenilor nu realizează că ficatul este conectat la furie într-un mod în care furia blochează fluxul de energie hepatică”, spun medicii.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel