A face curățenie în casă sau prin dulapuri, beneficii pentru sănătatea mintală. Care este legătura între dezordine și stres
Autor: Sonia Baciu
Data actualizării:
Data publicării:
Menținerea curățeniei în casă poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.

Atunci când unii oameni se simt copleșiți sau stresați, ar putea încerca yoga, mindfulness sau chiar un masaj, dar pentru alții, a șterge praful de pe rafturi, a șterge bucătăria sau chiar a organiza dulapul este la fel de benefic pentru sănătatea lor mintală ca și utilizarea unei aplicații de mindfulness.

De fapt, pentru unii oameni, simpla vedere a unei case curate și organizate îi poate ajuta să se relaxeze și să se detensioneze chiar și după o zi copleșitoare.

Impactul negativ al dezordinii și mizeriei

Păstrarea curățeniei în casă și implicarea în procesul de curățenie vă face bine. De fapt, cercetările arată că curățenia - sau lipsa ei - poate avea un impact direct asupra sănătății mentale.

Dezordinea poate contribui la depresie

De exemplu, un studiu publicat în Personality and Social Psychology Bulletin, a constatat că femeile care și-au descris spațiile de locuit ca fiind dezordonate sau pline de proiecte neterminate au fost mai predispuse să fie obosite și deprimate decât femeile care și-au descris casele ca fiind odihnitoare și odihnitoare.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că femeile cu locuințe dezordonate sau în dezordine aveau niveluri mai ridicate de cortizol.

Dezordinea poate duce la scăderea concentrării, confuzie și tensiune

Între timp, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Princeton a descoperit că dezordinea poate face dificilă concentrarea asupra unei anumite sarcini.

Mai exact, aceștia au descoperit că cortexul vizual al unei persoane poate fi copleșit de obiecte care nu au legătură cu o anumită sarcină, ceea ce face mai dificilă concentrarea și finalizarea eficientă a proiectelor.

Într-un fel, dezordinea și dezordinea sunt legate de emoții negative, cum ar fi confuzia, tensiunea și iritabilitatea, în timp ce o casă organizată tinde să producă emoții mai pozitive, cum ar fi calmul și un sentiment de bunăstare.

Dezordinea poate crea mai mult stres și anxietate, dar prin curățenie, organizare și reducerea dezordinii, oamenii sunt capabili să preia controlul asupra mediului lor și să creeze un mediu mai relaxant care îi ajută să se concentreze mai bine asupra problemelor mai presante din viața lor.

Beneficiile curățeniei și ale organizării

Cercetările au constatat că curățenia poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății mentale.

De exemplu, vă ajută să dobândiți un sentiment de control asupra mediului dumneavoastră și să vă implicați mintea într-o activitate repetitivă care poate avea un efect calmant.

Curățenia poate fi benefică pentru sănătatea fizică

Potrivit unui studiu realizat de NiCole Keith, PhD, cercetător și profesor la Universitatea Indiana, oamenii cu case curate tind să fie mai sănătoși decât cei cu case dezordonate sau înghesuite.

Obțineți controlul asupra mediului înconjurător

Atunci când oamenii simt că viața lor este scăpată de sub control sau se luptă cu unele incertitudini, curățenia poate fi o modalitate de a-și afirma un anumit control în viața lor. Curățenia le dă oamenilor un sentiment de stăpânire și control asupra mediului lor.

Îmbunătățirea stării de spirit

În afară de beneficiile de a avea o casă mai curată, relația dintre o casă curată și sănătatea mentală vă poate ajuta să vă reduceți anxietatea.

Vă creșteți concentrarea

Atunci când casa este dezordonată, în dezordine sau excepțional de murdară, haosul pe care îl creează dezordinea poate avea un impact asupra capacității de concentrare.

Dezordinea limitează, de asemenea, capacitatea creierului de a procesa informațiile. De fapt, cercetătorii au descoperit că oamenii sunt mai puțin iritabili, mai puțin distrași, mai productivi și mai capabili să proceseze mai bine informațiile cu o zonă de lucru dezordonată și organizată, scrie Very Well Mind.

Vezi și: Cum să vă creșteți imunitatea înaintea sezonului rece

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole
pixel