Acciza la carburanți, la JUMĂTATE. Economiștii sunt sceptici: E DISCUTABIL, am mai văzut asta și un lucru a fost cert
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Câciu, a venit cu propunerea pentru reducerea prețului la carburanți.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță că liderii coaliției de guvernare au fost de acord cu propunerea sa de înjumătățire a accizei la combustibili: „Vom avea discuții cu CE și marile companii distribuitoare pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil”.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi (marți-n.r.)”, spune ministrul finanțelor.

”O astfel de situație nu permite relaxări fiscale”

Economistul Ionuț Dumitru este sceptic cu privire la rezultatele unei reduceri de accize la carburanți.

”Situația bugetară nu este simplă. Un deficit bugetar de 7% din PIB, când ai venituri din taxe și impozite de 27%, e ca și cum la fiecare 100 de lei pe care îi încasezi, să cheltui încă 30, deci cheltui 130 de lui. Cam asta e proporția lucrurilor. O astfel de situație nu permite relaxări fiscale”.

Am mai avut reduceri de taxe, care nu au fost reflectate în totalitate la consumator. Un lucru a fost cert: impactul bugetar negativ. E discutabil dacă reducerea va avea efectul scontat”. 

Plafonare/compensare la energie și gaze

Referindu-se la situația facturilor la energie și gaze, economistul este de părere că măsura compensării ar trebui prelungită, mai ales că foarte mulți producători de gaz sunt 

”Plafonările se pot face doar temporar. Ar trebui prelungită și partea de compensări, adică consumatorul vulnerabil trebuie ajutat, mai ales că principalii producători de energie din România sunt companiile de stat. Principalii beneficiari ai prețului mult mai mare la energie sunt producătorii, ale căror profituri au crescut ofarte mult, iar statul este acționar majoritar la mulți dintre ei. Și atunci, statul ar avea resursele cu care să ajute consumatorii pe o perioadă limitată, iar întretimp statul trebuie să afacă ceva ca să stimuleze investițiile în energie; altfel, și peste doi-trei ani vom discuta despre același lucru” , spune fostul șef al Consiliului Fiscal.

Florin Cîțu a declarat că măsura ar avea un impact bugetar de circa 3 miliarde de lei.

”Dacă nu avem garanția că prețul scade la pompă, nu aș fi de acord, dar sunt de acord cu soluția, de principiu”, spune fostul premier.

Ministrul Câciu arată că vor fi purtate discuții cu actorii din piața de carburanți.

”În perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a transmis Câciu, pe Facebook.

El spune că social-democrații au venit la guvernare să ia măsuri care să protejeze populația și firmele românești de impactul crizei energetice.

„Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”, conchide Câciu.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift

Captura Instagram

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel