Ai grijă unde îţi faci mani-pedi! Iată ce boli poți lua de la salon
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Dacă instrumentele de manichiură și pedichiură nu sunt sterilizate după fiecare client, există un risc mare de infecții ale pielii și unghiilor. Iată care ar putea fi acestea.

Dacă salonul la care mergi nu se bucură de cele mai bune condiţii în ce priveşte curăţenia, igienizarea şi sterilizarea, s-ar putea să pleci de acolo cu... surprize.

Infecții bacteriene

Dacă unghia de la picior sau zona din jurul unghiei pare roșie, fierbinte sau umflată la câteva zile după pedichiură sau manichiură, este posibil să aveți o infecție bacteriană a pielii sau a unghiei. Acest lucru se poate întâmpla și dacă îți faci manichiura sau pedichiura acasă. Panarițiul, sau paronichia, este cea mai frecventă infecție a pielii care afectează partea bazală a unghiei, cuticula. Cauza este pătrunderea unui microb în piele, după crearea unei leziuni, în urmă unui traumatism precum tăierea cuticulei sau împingerea ei. În cazul în care infecția este acută, această este, de obicei, cauzată de bacterii. Dacă nu reacționează la tratamentul local aplicat acasă, infecția trebuie drenată de un medic, cu instrumentar special.

Atunci când o cuticula a unghiei devine inflamată sau iritată și nu este tratată la timp, poate apărea o formă cronică a panaritiului. Bacteriile acumulate atacă pielea care se deteriorează și afectează întregul deget. În cazul în care infecția nu cedează la tratamentul local, prescris de medic este nevoie de o altă rețetă, iar tratamentul poate include antibiotice și incizie pentru drenarea zonei.

Infecții fungice

Se manifestă, în general, prin îngălbenirea unghiei și fragilizarea ei, precum și prin ridicarea de pe patul unghial. Din păcate, și aceste infecții fungice sunt frecvente și pot apărea dacă instrumentarul nu este sterilizat după fiecare client. Este posibil că infecțiile fungice să ăși arate simptomele și la luni de zile de la infecție, de aceea, nu sunt întotdeauna puse în legătură cu locul și motivul infectării. Deși sunt greu de tratat fiindcă implică adesea recidive, medicamente topice și orale pot rezolva aceste infecții fungice de la nivelul unghiilor.

Infecții virale

Verucile plantare sunt un alt pericol pe care îl pot propaga instrumentele nesterilizate de la salon și apar din cauza contaminării cu virusul HPV ( Human Papilloma Virus) ce determină multiplicarea rapidă a celulelor pielii, conducând la formarea unor excrescenţe (tumori) care nu prezintă pericol pentru sănătate, fiind benigne.

Există foarte multe variante ale virusului HPV care generează negi. Contaminarea se face prin contactul direct al virusului cu pielea,  prin atingerea de suprafeţe infectate sau direct, prin atingerea unui neg, scrie Click! Sănătate. După contactul iniţial, virusul HPV poate rămâne inactiv iar simptomele să nu fie vizibile. Deși nu afectează sănătatea, verucile sunt inestetice și pot afecta mersul dacă sunt localizate pe talpă sau în zonele de contact cu încălțămintea. Din fericire, există multiple variante de tratament care pot fi folosite pentru îndepărtarea negilor, deși virusul poate rămâne în organism și se poate reactiva.

Aşadar, data viitoare când mergi la salon să-ţi faci unghiile, asigură-te că e totul în ordine, că salonul e curat, că instrumentele sunt scoase din ţiplă ori din dispozitive de sterilizat iar personalul este îngrijit. Vei evita, astfel, situaţii neplăcute.

Articole similare

Viața se îmbunătățește pentru 3 semne zodiacale

Putem începe o cale nouă și mult mai sănătoasă spre...

Cozonac pentru Paști. Rețeta pas cu pas

Iată o rețetă simplă pentru cozonac:

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...


Top citite
Britney Spears a declarat că mama ei „a fost implicată” după ce paramedicii au fost trimiși să o trateze

Britney Spears a declarat că mama ei „a fost implicată” după ce paramedicii au fost trimiși să o trateze

Sursa: captură Youtube Fără Zahăr

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Sursa: Freepik

Mai mult decât o simplă partidă: Filmul „Checkmate” dezvăluie laturi întunecate ale șahului

Lumânare

A murit un actor cunoscut pentru rolurile sale din filmele Titanic şi Stăpânul inelelor / Video

Ed Sheeran - Foto: captura Youtube Ed Sheeran - American Town

Ed Sheeran nu va lansa muzică nouă în acest an

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Ce NU trebuie să faci în ziua de Paște


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Ce NU trebuie să faci în ziua de Paște

În ziua de Paște, există anumite lucruri pe care...

pixel