Ai primit mesaje ciudate pe Insta? Noua METODĂ de furat date. ”Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Structura de securitate cibernetică anunță că utilizatorii platformei Instagram sunt ținta unui nou atac informatic.

Potrivit structurii responsabile cu siguranța internetului, tehnicile utilizate de atacatori au mai fost folosite în trecut și pe alte platforme, precum Facebook, Snapchat sau WhatsApp.

Cum funcționează ”scamatoria”

Foarte multe persoane care au cont pe rețeaua de socializare Instagram sunt țintele unor campanii tip phishing.

Mai exact, aceștia primesc mesaje private de la conturi care pot fi ale unor cunoscuți, dar care au fost inefctate.

Textul mesajelor este de tipul „Took me 2 hours to make it. I hope you love it” (Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place), iar potențialele victime sunt tentate să intre pe linkul atașat.

„Utilizatorii rețelei sociale Instagram sunt vizați în ultimele zile de o campanie de tip phishing care se propagă prin intermediul mesajelor private, transmise de obicei de conturi compromise”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Ce nu trebuie să faci

Specialiștii ne îndeamnă să nu dăm click pe astfel de linkuri, chiar dacă acestea par a proveni de la conturi cunoscute. 

Obiectivul principal este extragerea datelor de autentificare ale contului de la potențialele victime.

Directoratul a emis la începutul anului o alertă despre o serie de mesaje-capcană primite de utilizatorii Facebook, mesaje cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video' sau 'tu ești în videoclip', care erau însoțite de un link ce redirecționa ulterior către un site de phishing.

Între timp, infractorii cibernetici s-au ‘mutat’ pe Instagram. De această dată, mesajele primite de utilizatori nu sunt în limba română, ci în engleză, însă nu este exclus ca pe viitor infractorii cibernetici să înceapă a transmite astfel de mesaje traduse în română. Textul noului mesaj este la fel de vag ca precedentul și are ca scop principal stârnirea curiozității utilizatorului pentru a îl determina să dea click: ‘Took me 2 hours to make it. I hope you love it’ (Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place)”, arată Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Totodată, link-ul transmis de atacatori include și numele de utilizator (username) al contului de Instagram corespondent destinatarului acelui mesaj, pentru a genera și mai multă confuzie și curiozitate.

După accesarea acelui link, utilizatorul este redirecționat către o pagină de phishing care arată similar cu cea de autentificare a Instagram, dar cu un domeniu total diferit (.buzz, .xyz, etc).

Dacă primiți un astfel de mesaj, nu faceți clic pe el! Acesta este un mesaj de phishing care încearcă vă fure contul de Instagram. Ulterior, după compromiterea contului, astfel de masaje-capcană vor fi transmise automat către urmăritorii dvs. În cazul în care contul dvs. de Instagram a fost vizat și ați primit un astfel de mesaj de la un cont necunoscut, raportați imediat contul care a trimis mesajul pentru tentativă de înșelătorie (scam). Dacă mesajul vine de la un cont cunoscut, atunci vă recomandăm să luați legătura cu persoana respectivă, pe un canal de comunicare diferit de Instagram, pentru a-i oferi recomandările necesare pentru securizarea contului. Sfaturile noastre sunt disponibile mai jos”, potrivit comunicării.

În cazul în care un utilizator a făcut click pe acel link, nu a fost atenți la adresa site-ului pe care l-a vizitat și a furnizat datele de autentificare, echipa Directoratului recomandă să schimbe imediat parola contului de Instagram și să activați autentificarea în 2 pași (2FA), să verifice locațiile unde este autentificat contul din secțiunea Setări – Login Activity, să elimine sesiunile din zone pe care nu le recunoaște și să se asigure că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Instagram.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel