Ai pus telefonul ”pe silent”, ca să nu te streseze soneria? Uite ce se întâmplă de fapt
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 31 iul 2022, 20:07
Încerci să rezolvi o problemă, dar îți creezi una nouă. Sau, vorba unei vorbe românești, cazi din lac în puț.

Un nou studiu a constatat că mulți oameni își verifică telefonul și rețelele sociale mult mai des atunci când sunetul este dezactivat sau setat să vibreze, decât atunci când notificările sonore sunt activate.

Acronimul FOMO sau în limba engleză „Fear of missing out” (Frica de a nu rata ceva important) este denumirea folosită în psihologie pentru a descrie starea de anxietate și frică datorită impresiei că am putea rata unele evenimente importante sau informații care ne-ar putea ajuta sau/și ne-ar fi necesare.

Dacă te recunoști în această descriere, nu ceda tentației de a-ți opri smartphone-ul pentru că asta nu va reduce stresul.

Cel puțin, asta sugerează rezultatele unui nou studiu. Mulți oameni își verifică telefoanele mobile și rețelele sociale mult mai des atunci când sunetul este dezactivat sau setat să vibreze decât atunci când notificările sonore sunt activate.

Cauze interne

„Fără sunetul clar al notificărilor de pe smartphone, persoanele cu FOMO ridicat ar putea să-și folosească telefoanele chiar mai des decât ar fi făcut-o dacă nu ar fi oprit sunetul”, a declarat Mnegqi Liao, autorul studiului realizat la Universitatea Penn State. 

Cercetarea a arătat că respondenții care au dezactivat sunetul telefonului au petrecut mai mult timp pe rețelele sociale și și-au verificat telefoanele mai des decât cei care au lăsat sunetul pornit. 

În plus, dezactivarea notificărilor a determinat și o creștere a sentimentelor de stres.

”Terapeuții sfătuiesc adesea să opriți telefonul mobil sau sunetul de pe telefonul mobil pentru ca oamenii să fie mai prezenți în viața de zi cu zi, dar acest studiu sugerează că pentru unii oameni aceasta nu este tocmai cea mai bună soluție. Pentru o persoană cu FOMO, acest lucru va duce la o verificare compulsivă și mai intensă a telefonului mobil din cauza credinței că îi lipsesc unele notificări”,  consideră profesorul de psihiatrie Thea Gallagher, adăugând că ar fi mai bine să încerce să se separe fizic de smartphone și încercați să descoperiți cauzele interne ale FOMO.

FOMO este o problemă mai frecventă în rândul tinerilor, dar și adulții nu sunt deseori conștienți de atașamentul lor față de telefoanele mobile și de timpul pe care îl petrec cu acestea.

Obiceiurile adânc înrădăcinate nu sunt ușor de corectat, dar experții vă sfătuiesc să încercați să găsiți un obicei de înlocuire care să vă ofere o mai mare satisfacție și un sentiment de împlinire și să depășiți posibilul disconfort inițial pentru că va trece în timp.

Articole similare

Horoscop DRAGOSTE: 8 august. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscopul de dragoste pentru toate semnele zodiacale,...


Top citite
arhiva personală

Temperatura la care ar trebui să pui aerul condiționat al mașinii pentru a evita creșterea cu 20% a consumului de combustibil

Foto Pexels

Noi previziuni pentru Gemeni, Taur, Berbec, Rac, Leu, Scorpion, Balanță, Săgetător. Despărțire, noi idei, furie, sprijin

Foto Pexels

Noi previziuni pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Balanță, Leu, Fecioară, Scorpion. Apar oameni din trecut, probleme la job

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Care sunt cele mai bune mezeluri. Bilic: Are cele mai puține calorii

Badea

Mircea Badea a plecat în vacanță. Ce destinație a ales

Carmen Brumă și Mircea Badea

Fază tare cu Carmen Brumă în vacanță. Iată unde este Mircea Badea după ce a apărut știrea că vedeta a plecat cu o persoană misterioasă


Cele mai noi articole

China lansează exerciții de „blocadă” în jurul Taiwanului

Republica Populară Chineză va continua exercițiile...