Așa încetinești îmbătrânirea creierului!
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Ştiai că poţi stopa procesul de îmbătrânire a creierului? Iată cum!

Îmbătrânirea prematură a creierului este cel mai adesea asociată cu o serie de afecţiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, dar şi cu un stil de viaţă nesănătos. Câteva măsuri de stil de viață pot controla îmbătrânirea creierului și îți pot asigura o bătrânețe la o calitate a vieții superioară, scrie  VeryWellMind.com. Iată ce trebuie să faci!

Creierul îmbătrânește odată cu corpul, totuşi, potrivit specialiştilor, există şi un tip de îmbătrânire patologică a creierului a cărei evoluţie poate fi încetinită. Îmbătrânirea patologică a creierului se asociază cu deteriorarea cognitivă şi cu alte procese patologice. Aceasta este principala cauză a dezvoltării unor forme de demenţă de tip neurodegenerativ, cum este, de exemplu, boala Alzheimer.

Predispoziţia către aceste afecţiuni este accentuată de moştenirea genetică, la care se adaugă şi alţi factori de risc, precum hipertensiunea arterială, sindromul metobolic, obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut al colesterolului, bolile de inimă şi fumatul, de aceea, stilul de viață, dar și tratarea corectă a bolilor, apărute de-a lungul vieții, sunt măsuri esenţiale pentru protecția creierului.

Hipertensiunea arterială, mai ales atunci când apare la o vârstă tânără sau medie, este cel mai important risc de apariţie a bolilor cerebrovasculare, spun specialiştii. Totuşi, predispoziţia poate fi semnificativ redusă dacă persoanele hipertensive depistează devreme afecţiunea şi urmează întocmai tratamentul prescris de medic. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte boli care cauzează deteriorarea cognitivă.

Numeroase studii arată că o dietă bogată în grăsimi nesaturate, de origine vegetală, ce se găsesc în uleiul de măsline, precum şi consumul de peşte, bogată în Omega 3 întârzie apariţia tulburărilor de memorie. De asemenea, vitaminele C şi E, acidul folic şi coenzima Q10 au efecte benefice asupra capacităţilor cognitive.

De asemenea, pentru a ne păstra sănătatea cerebrală trebuie să reducem excesul ponderal și să facem exerciții fizice și mentale de tip meditație, zi de zi.

Stresul este unul dintre elementele principale cu implicaţii majore în diferite patologii, fiind un factor semnificativ şi în declanşarea afecţiunilor neurologice. Concediile de calitate, plimbările în aer liber, respectarea orelor de somn şi exerciţiul fizic regulat sunt esenţiale în profilaxia unor astfel de boli. De asemenea, antrenarea memoriei menţine tinereţea creierului.

10 alimente care mențin creierul tânăr și protejează memoria

Creierul necesită nutrienți la fel că inima, plămânii sau mușchii. Alimentele potrivite te vor ajută să îți foloseșți creierul la maximum și cu cât creierul este mai activ cu atât îl vei stimula să creeze noi conexiuni, vei îmbunătăți funcțiile de memorie și de rezolvare a problemelor.  Iată câteva alimente care te ajută să ai un creier activ și productiv.

Usturoi

Usturoiul are mai mulți nutrienți care contribuie la funcționarea bună a creierului. El subțiază sângele, crescând astfel fluxul în tot corpul, inclusiv în creier. Această lupta cu radicalii liberi produse la nivel cerebral, care au fost asociați cu afecțiuni degenerative precum Alzheimer. De asemenea, usturoiul este eficient în prevenirea unor tumori cerebrale.

Linte

Conține lecitina, proteine și glucide de care au nevoie celulele creierului Fibrele și antioxidanții din linte ajută la menținerea bunei circulații a sângelui în creier. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, el are un impact puternic asupra modului în care creierul funcționează zi de zi, și, în timp, poate însemna diferența între a avea un creier sănătos, activ sau un creier lent, îmbătrânit.

Migdale

Dacă nu ți-ai făcut un obicei de a consumă migdalele că o gustare, ar fi bine să ți-l formezi. Migdalele conțin o doză bună de vitamina E, care te ajută să îți menții abilitățile cognitive: învățare, memorare, etc. Migdalele, dar și alte fructe oleaginoase „hrănesc” creierul pentru că mențin arterele curate și cresc nivelul de serotonină, acel neurotransmițător care controlează somnul, depresia, memoria și alte procese neurologice.

Somon

Acizii Omega-3 din somon și alți pești sunt benefici creierului; aceste grăsimi te pot ajută să gândești mai bine, și pot preveni bolile de creier. De asemenea, pot îmbunătăți starea de spirit și previn depresia atunci când sunt consumați regulat. Pentru aceleași beneficii puteți mânca și sardine.

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel