Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Primăvara a venit și, odată cu ea, a înverzit tot peisajul. Acest lucru nu doar că ne dă o stare de spirit mult mai bună, dar poate avea efecte foarte vizibile și asupra sănătății noastre. Totul este să ne facem timp să ieșim din casă și să ne bucurăm de ce ne oferă mediul înconjurător.
Specialiștii spun, în acest sens, că avem toate motivele pentru care trebuie să face acest lucru, întrucât există mai multe avantaje.
Într-un sondaj efectuat pe 300 de adulți din Philadelphia, persoanele care au declarat că se simt mai conectate cu natura au avut tendința de a avea o dietă mai variată și mai bogată în fructe și legume. O nutriție mai bună ar putea fi un prim beneficiu al petrecerii timpului în aer liber, deși cei care au realizat sondajul notează că "cercetările viitoare ar trebui să exploreze modul în care diferite comunități experimentează și apreciază natura", potrivit mindbodygreen.
Participanții la acest studiu au fost rugați să facă o drumeție rapidă în aer liber, după ce au luat fie beta-alanină (un aminoacid care crește percepția durerii), fie un placebo. Chiar dacă cei care au luat beta-alanină au avut dureri pe tot parcursul experienței, aceștia s-au simțit conectați cu natura și nu le-au mai simțit, în aceeași măsură în care au fi făcut-o acasă. Acest lucru demonstrează că ne putem simți în continuare susținuți de natură chiar și în momentele dificile.
În cadrul unei cercetări ample efectuate pe 116.429 de femei de vârstă mijlocie, cele care locuiau în cartiere mai verzi (măsurate prin imagini din satelit) au avut tendința de a obține scoruri mai mari la testele care măsoară funcția cognitivă, decât cele care locuiesc în zone mai dezvoltate.
Așadar, dacă ești înconjurat de verdeață, acest lucru nu va face decât să sprijine sănătatea cardiovasculară. Într-un studiu separat realizat în nordul Californiei, persoanele care avuseseră anterior un atac de cord și/sau un accident vascular cerebral au fost mai puțin predispuse să moară de boli cardiovasculare dacă locuiau într-o zonă mai verde, mai ușor de parcurs pe jos - chiar dacă aceasta era bogată în poluanți atmosferici precum PM2,5.
Sezoanele din ce în ce mai severe ale incendiilor de vegetație din nord-vestul Pacificului provoacă o creștere a poluanților atmosferici nesănătoși la sfârșitul verii, conform unei noi cercetări.
"Emisiile provocate de incendiile de vegetație au crescut atât de substanțial, încât schimbă modelul anual al calității aerului în întreaga Americă de Nord", a declarat Rebecca Buchholz, autorul principal al studiului.
Echipa sa estimează că poluarea rezultată ar putea amenința obiectivele privind aerul curat și ar putea pune în pericol sănătatea a 130 de milioane de persoane de pe întregul continent.
Potrivit unui nou studiu publicat în Frontiers in Psychiatry, petrecerea mai mult timp în aer liber poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, iar grădinile terapeutice cu "peisaje contemplative" par a fi deosebit de vindecătoare pentru locuitorii din mediul urban, care se confruntă cu depresia. Aceste peisaje tind să aibă straturi de verdeață și vegetație, o mulțime de culori și zone care oferă posibilitatea de liniște și pace.
"Furnizarea de grădini terapeutice ușor accesibile pentru locuitorii orașelor poate fi o strategie importantă pentru promovarea sănătății mintale la scara orașului", concluzionează autorii studiului.
Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!
Prințesa Kate, o figură extrem...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...