Avem cel mai puternic internet 5G din Europa
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
România devansează toate statele din regiune la viteza internetului 5G, arată ultimele date oficiale.

România a înregistrat în al treilea trimestru cele mai rapide viteze 5G din Europa de Sud-Est, cu o viteză mediană de descărcare fixă de 131,96 Mbps și o viteză de încărcare de 94,29 Mbps, potrivit Speedtest Intelligence. ”Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, arată Ookla într-o analiză.

Majoritatea țărilor din sud-estul Europei au lansat servicii 5G, inclusiv Croația, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovenia. Cu toate acestea, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina nu au scos încă la licitație spectrul 5G dedicat.

Cererea de acces în bandă largă cu capacitate de trafic de ordinul gigabiților a crescut în ultimii ani, în principal datorită numărului tot mai mare de persoane care lucrează de acasă și a creșterii disponibilității serviciilor. La nivel european, obiectivul politic este ca fiecare gospodărie europeană să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025 și la conectivitate de tip gigabit până în 2030.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la 1 iulie 2022, în România, 409.000 de abonamente de telefonie mobilă cu 5G. Serviciile comerciale 5G au fost lansate la noi în țară încă din 2019 de către majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă.

Performanţă şi la vecini

Slovenia, următoarea clasată, înregistrează, de asemenea, progrese bune în ceea ce privește accesul la fibră optică, datorită introducerii de către guvernul sloven a unui plan de dezvoltare a rețelelor de bandă largă de generație următoare, care este în conformitate cu planul „societății gigabit” al UE. Obiectivul este de a oferi acces la internet tuturor gospodăriilor din zonele rurale sau urbane cu cel puțin 100 Mbps, care poate fi îmbunătățit până la viteza de gigabit.

În Serbia, de asemenea creșterea numărului de conexiuni FTTP/B se intensifică și ea, intrarea companiei Yettel pe segmentul fix în noiembrie 2021 ducând la creșterea concurenței pe piață. Totodată, potrivit lui Pavle Mijuskovic, director executiv adjunct al Departamentului pentru rețele și servicii de comunicații electronice (EKIP) din Muntenegru, rețelele din această țară acoperă aproximativ 70% din gospodării, în timp ce abonamentele reale sunt mult mai mici – doar aproximativ 45% din gospodării.

Comisia Europeană a adoptat în 2016 o directivă prin care blocul comunitar dorește să facă tranziţia de la Agenda Digitală la societatea Gigabit până în anul 2025, cu scopul de a folosi tehnologia 5G în mod general.

Articole similare

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel