Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Furnizorii de energie atrag atenţia, după intrarea în vigoare la 1 septembrie a ordonanţei privind plafonarea preţurilor, că există deja probleme cu lichidităţile din cauza decontărilor întârziate.
Preşedintele asociaţiei de profil, Laurenţiu Ursulescu, a apreciat că această situaţie creează un risc mare de apariţie a unor blocaje financiare în domeniu. Potrivit acestuia, sistemul bancar nu mai finanţează companiile din domeniu, existând un risc mare ca România să se confrunte la iarnă cu un deficit de energie şi gaze în piaţă. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a declarat la Radio România Actualităţi că în cazul intrării în incapacitate de plată a unui furnizor de energie, consumatorii vor fi preluaţi de ceilalţi furnizori în anumite condiţii.
”Dacă e vorba de un furnizor mic, care are câteva mii, o sută de mii - două sute de mii de consumatori, lucrurile să zicem că pot să fie cumva preluate de către acelaşi furnizor. Dacă discutăm de un furnizor care are câteva milioane de consumatori, practic nu o să găsim niciun furnizor care să aibă capabilitatea să meargă să cumpere acea energie, adică riscul unui blocaj în piaţă, dacă un furnizor mare ajunge în incapacitate e plată este foarte mare, ori un astfel de blocaj până la urmă ar perturba puternic asigurarea continuităţii livrării energiei electrice la consumator” a spus Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă, conform Rador.
”Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spațiu public, deși oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 – 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumului care se înscrie în limite de 150 – 300 lei. Aceeași practică am văzut-o și în luna decembrie 2021, când la fel de brusc, presa a primit și a scos în față câteva facturi mari la gaze, s-a efectuat rapid o judecată, s-au stabilit vinovații - furnizorii - și s-au ”amuțat dătătorii” de amenzi (ANRE, ANPC) și oamenii au fost mulțumiți.
Petarda de fum aruncată public și-a atins atunci ținta: oamenii s-au obișnuit cu ideea că sunt facturi mari în piața de gaze, de 4000 – 5000 lei, că există un vinovat – furnizorul, că vinovatul primește o pedeapsă și că ei o să achite o factură dublă la gaz față de anul 2020, dar care este totuși doar de 800 - 900 lei, iar asta s-a considerat o ”binecuvântare”.
Aceeași rețetă, aceleași petarde, doar că de data aceasta pentru energie electrică. Din nou judecăți, din nou s-au ”amuțat dătătorii” de amenzi: oamenii se vor obișnui cu ideea că sunt facturi mari la energie electrică, de 4000 – 6000 lei și faptul că unii o să achite o factură dublă la energie electrică față de anul 2020, dar care este totuși de doar de 400 - 900 lei v-a fi din nou o ”binecuvântare”.
Începând cu această primăvară s-a modificat legislația și este obligatoriu ca operatorul de distribuție să efectueze citirea contoarelor la 3 luni. Jumătate din contoarele românilor sunt în case sau în curțile oamenilor, astfel încât de foarte multe ori, cititorii nu aveau acces, iar acestei citiri nu i s-a acordat o importanță deosebită. Începând cu primăvara anului 2022 s-a început o acțiune puternică de citire a contoarelor, mergându-se până la amenințarea consumatorului că dacă nu i se citește contorul se oprește furnizarea de energie electrică. Această acțiune a făcut să apară facturi de regularizare pe 12 – 24 de luni, începând cu luna iunie 2022... Citește continuarea aici
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea.
Tom Parker Bowles, fiul reginei...
Pe 3 decembrie 1994, în Japonia...
Ozzy Osbourne, cunoscut drept...