BCE majorează dobânzile, pentru ca euro să îi țină piept dolarului. Adrian Mitroi: „O să intrăm în recesiune tehnică”
Autor: Alexandru Negrici
Data publicării:
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în mai bine de 11 ani, încercând să controleze inflația în creștere din zona euro. Analistul economic Adrian Mitroi a oferit o analiză a măsurii, în exclusivitate pentru DC News.

BCE și-a majorat rata cheie a dobânzii cu 0,5 puncte procentuale și intenționează să repeta măsura anul acesta. Rata a fost negativă din 2014 în încercarea de a stimula economia regiunii după ani de creștere slabă. În acest moment rata este 0,0%.

Prețurile de consum au crescut cu un record de 8,6% în cele 12 luni până în iunie, pe măsură ce costurile alimentelor, combustibilului și energiei au crescut. Aceasta este cu mult peste ținta de 2% a băncii. Mișcarea vine după ce Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA și-au majorat ratele pentru a încerca să țină sub control creșterea prețurilor.

Războiul din Ucraina și problemele lanțului de aprovizionare cu Covid au crescut costurile zilnice în întreaga lume, punând presiune asupra gospodăriilor. Zona euro este vulnerabilă deoarece se bazează foarte mult pe Rusia pentru petrol și gaze. Săptămâna aceasta a cerut statelor membre să înceapă să raționalizeze aprovizionarea pe fondul temerilor că Moscova va opri livrările de gaze în acest an, provocând noi creșteri ale prețurilor.

Explicând decizia sa de a majora ratele, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat: „Activitatea economică [în zona euro] încetinește. Agresiunea nejustificată a Rusiei față de Ucraina este un motiv continuu al creșterii. Ne așteptăm ca inflația să rămână nedorit de ridicată pentru o perioadă de timp, din cauza presiunii continue din partea prețurilor la energie și alimente și a presiunilor din conducte în lanțul de prețuri”.

Ideea măsurii este că, prin scumpirea împrumutului de bani, oamenii vor cheltui mai puțin, reducând cererea și, prin urmare, prețurile. Cu toate acestea, există și îngrijorarea că ratele mai mari ar putea împinge blocul în recesiune - care este definită ca două trimestre succesive de declin economic. Aceste temeri au contribuit la împingerea euro la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani față de dolar, în ultimele săptămâni.

Profesorul Adrian Mitroi susține că măsura de „pulverizare” a economiilor europene prin dobânzi negative, deși părea bună acum 11 ani, „a făcut mult rău economiei”. Totodată, economistul susține că „întrecerea” în dobânzi a băncilor centrale nu e cea mai bună soluție, în momentul de față, întrucât urmează o perioadă de recesiune tehnică. Legat de dobânzile mari pe dolar, acesta le-a catalogat drept „un cocktail foarte toxic”, mai ales pentru economiile emergente.

Economistul Adrian Mitroi: „O să intrăm în recesiune tehnică, dar nu e un capăt de lume”

„Ca o regulă generală, bancherii centrali pană mai alaltăieri foloseau limbaj persuasiv de transmitere a mesajului și era nevoie de descifrare. Acum mișcările sunt aproape certe, toată lumea le știe exact. În general băncile au surprins prin mișcări mai mari decât se aștepta piața, asta a făcut și Banca Centrală Europeană. Cea mai importantă mișcare este aceea că a ajuns la 0 capacitatea de depozit, pentru că sunt 11 ani de când economiile în euro au fost pulverizate de dobânzile negative. A fost o măsură care a părut bună în post-criză, dar care se dovedește, în perspectivă, o măsură care a făcut mult rău economiei.

Băncile centrale sunt toate în competiție acum și se întrec în dobânzi. Eu nu cred că este măsura cea mai bună acum pentru că economia este una inflaționistă, dar fără creștere economică. Doar în partea a doua a anului viitor văd o scădere a inflației, până atunci văd o continuare, iar apoi o scădere economică. O să intrăm în recesiune tehnică, dar nu e un capăt de lume. BNR o să crească, la rândul ei, dobânda și ne va prinde iarna cu dobânzi foarte mari. Dobânzile mari pe dolar sunt cel mai mare pericol, mai ales pentru economiile emergente. S-a scumpit atât creditul, cât și valoarea dolarului, ceea ce este un cocktail foarte toxic. În general, trebuie să fim mai precauți.

Am intrat deja într-o zonă în care achiziția de mărfuri pentru europeni, într-un euro depreciat, este și ea mai scumpă. Economiile europene nu mai exportă așa cum eram obișnuiți. Economia germană, după cum vedeți, merge pe cărbune, mai nou, nu mai merge electric.”, a declarat analistul economic Adrian Mitroi, pentru DC News.

Articole similare

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
FOTO: captura video Instagram @Celine Dion

Documentarul despre Celine Dion va fi lansat în iunie

Foto: Freepik

Elicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a transmis ultimul său mesaj spre Terra

Fotografie de la Sarah Chai/ Pexels

Efectele pozitive ale mișcării asupra sănătății mintale

David Beckham o sărbătorește pe "frumoasa soție" Victoria Beckham la împlinirea a 50 de ani/Facebook

David Beckham o sărbătorește pe "frumoasa soție" Victoria Beckham la împlinirea a 50 de ani

Captura Facebook

Bunica Arianei Grande, în vârstă de 98 de ani, intră în istorie devenind cea mai în vârstă artistă inclusă în Billboard Hot 100

The Beatles

Filmul documentar "Let it Be" al trupei The Beatles a fost restaurat și se îndreaptă spre Disney+


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cum scapi de grăsimea de pe abdomen

Reducerea grăsimii abdominale necesită o abordare...

Chiftele de post. Rețeta delicioasă

Iată o rețetă simplă și delicioasă de chiftele perfecte...

pixel