Călător în România: Câți bani au scos turiștii străini din buzunar pentru o vacanță în țara noastră
Autor: Irina Constantin
Data publicării:
România se dovedește o destinație de vacanță de vis, dacă ne uităm la prețul unei călătorii în țara noastră. 

În primul semestru al anului 2022, 630.500 de turiști nerezidenți în România ne-au vizitat țara, arată INS. Ne-au lăsat 1,647 de miliarde de lei, adică o medie de aproximativ 2.612,3 lei/persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, notează Agerpres. 

Călătorii în diferite scopuri, de la personal la profesional


Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,3% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 46,8% din totalul cheltuielilor.

De asemenea, călătoriile în scop profesional şi de afaceri au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 49,7% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 53,2% din total.

Cheltuielile pentru cazare, cea mai mare proporție din bugetul de vacanță

 
Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidenţiază cele pentru cazare 44,9%, apoi cheltuielile pentru cumpărături 15,5% şi cele în restaurante şi baruri 15,3%. În acelaşi timp, din cheltuielile destinate afaceri se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 49,6%, cheltuielile în restaurante şi baruri 18,6% şi cele pentru cumpărături 14,6%.

În România, prin agenții de turism



Potrivit sursei citate, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 43,8% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 33,5% şi-au organizat singuri sejurul, 16,1% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 6,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 75,7% din numărul total de turişti, în timp ce 16,2% au utilizat autoturisme proprii, 4,9% autocare şi autobuze, iar 3,2% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată a fost de 28.100, cheltuielile acestora în România fiind de 18,2 milioane de lei. Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată, 77,4% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 22,6% pe cel profesional.

Conform INS, turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (89,5% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (56,3%), avionul (19,3%), autocarul şi autobuzul (2,9%) şi alte mijloace de transport (21,5%).

În acest context, din totalul cheltuielilor efectuate în România de către turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (38,9%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (32,1%), cheltuielile pentru transport (16,2%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (9,8%).

Datele din al doilea trimestru



Datele INS arată că, în al doilea trimestru din acest an, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 398.000, cheltuielile acestora însumând 1,073 miliarde de lei (în medie aproximativ 2.697,9 lei/persoană). Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,9% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 48,4% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop profesional şi de afaceri au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,1% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, cheltuielile acestora reprezentând 51,6% din totalul cheltuielilor.

"Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidenţiază cheltuielile pentru cazare 46,3%, cheltuielile în restaurante şi baruri 15,1% şi cele pentru cumpărături 15,0%. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri se evidenţiază tot cheltuielile pentru cazare 49,7%, cheltuielile în restaurante şi baruri 18,6% şi cele pentru cumpărături 14,6%. Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,7% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 32,7% şi-au organizat singuri sejurul, 14,8% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu sindicat), în timp ce 5,8% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism", menţionează INS.

Pe acest segment, principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,4% din numărul total de turişti, în timp ce 15,3% au utilizat autoturisme proprii, 6,3% autocare şi autobuze, iar 4% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată a fost de 17.800, cheltuielile acestora în România fiind de 11,4 milioane de lei. Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată, 85,5% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 14,5% pe cel profesional.

Turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (86,7% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (52,6%), avionul (13,0%), autocarul şi autobuzul (3%) şi alte mijloace de transport (31,4%).

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată se evidenţiază cheltuielile pentru cazare (39,6%), cheltuielile făcute în restaurante şi baruri (30,7%), cheltuielile pentru transport (17,5%) şi cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (9,9%).

Articole similare

Ce se întâmplă dacă dormi cu muzică în căști

Iată câteva beneficii și riscuri pentru sănătate!


Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel