Canicula din Emisfera Nordică pune la încercare populația: măsuri esențiale pentru a rămâne în siguranță și răcoroși
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
„Destul de cald afară pentru tine?” Întreabă pe oricine din emisfera nordică această întrebare acum și vei primi un răspuns răsunător „da!” Solstițiul de vară de joi marchează începutul oficial al verii, dar o mare parte a țării se confruntă deja cu temperaturi arzătoare de câteva săptămâni.

Rămâi la curent. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a lansat recent un Heat & Health Tracker care monitorizează riscul de căldură, ratele vizitelor la camerele de urgență din cauza căldurii și multe altele, scrie Yahoo Life.

Cum afectează domul de căldură americanii în acest moment. Peste 100 de milioane de americani sunt sub avertismente de căldură și se așteaptă să experimenteze zile cu temperaturi de peste 90 de grade pentru două săptămâni. Spitalele deja văd efectele.

Ce este un dom de căldură?

Confuz despre cum un dom de căldură este diferit de un val de căldură? În esență, un dom de căldură se referă la presiunea atmosferică ridicată care face ca aerul cald de ocean să fie prins deasupra unei anumite zone, în timp ce un val de căldură se referă la ceea ce se întâmplă la sol.

Căldura extremă este o problemă globală. Temperaturile ridicate își pun amprenta și în străinătate, determinând emiterea de alerte de sănătate în mai multe țări și provocând sute de decese în Arabia Saudită.

Schimbările climatice sunt de vină? Da, spun oamenii de știință care avertizează că căldura extremă va deveni mai frecventă și mai intensă dacă oamenii continuă să elibereze emisii toxice în atmosferă. „Clima noastră se încălzește la niveluri periculoase”, spune un cercetător.

Cum afectează căldura sănătatea ta?

De ce este o problemă gravă boala provocată de căldură și ce să faci dacă experimentezi simptome. Anul trecut, aproape 120.000 de vizite la camerele de urgență au fost legate de căldură, majoritatea având loc între lunile mai și septembrie. Este important să cunoști semnele bolii provocate de căldură, de la crampe (dureri sau spasme în brațe, abdomen sau picioare) la epuizare (durere de cap, amețeală, greață și slăbiciune) și chiar insolație potențial fatală (confuzie, temperatură corporală ridicată, convulsii).

Nu neglija pielea închisă la culoare. Erupțiile provocate de căldură — coșuri sau mici vezicule care apar în grupuri — pot arăta diferit pe tonuri de piele mai închise.

Cum afectează căldura extremă corpul. Transpirația este doar una dintre modalitățile prin care corpurile noastre răspund la căldură. Grupurile mai vulnerabile la căldura extremă includ copiii, vârstnicii și femeile însărcinate, printre alții.

Fii extra vigilent dacă iei anumite medicamente. Antidepresivele, diureticele și beta-blocantele sunt printre medicamentele care te pot face mai vulnerabil la boala provocată de căldură deoarece afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura prin transpirație.

Ce poți face pentru a te răcori

Unde să te răcorești. Centre de răcorire, supermagazine, cinematografe și alte locuri unde poți merge pentru a evita căldura.

Cum să găsești o stație de răcorire în apropiere. Centrul Național pentru Locuințe Sănătoase (NCHH) oferă o resursă utilă pentru centrele de răcorire — de obicei biblioteci publice, centre pentru seniori și centre Salvation Army — din fiecare stat.

Exersează cu precauție. Dacă vremea nu te descurajează de la alergarea zilnică, măcar urmează aceste practici pentru a evita supraîncălzirea.

Ar trebui mersul în mall să fie antrenamentul tău de vară? Mall-urile sunt climatizate, sunt gratuite (mai mult sau mai puțin) și au suficient spațiu pentru a te plimba. Dacă vrei să-ți faci cei 10.000 de pași fără ca soarele să te bată în cap, mergi la un mall.

Rămâi hidratat. Păstrează sticla de apă plină și asigură-te că nu ignori semnele deshidratării.

Ce bei contează. Băuturile cu electroliți — cu moderație — pot fi mai reconstituente decât apa obișnuită în zilele când petreci mult timp în căldură sau te antrenezi la soare.

Fii atent cu alcoolul. Este ușor să te deshidratezi când bei alcool la soare — ceea ce poate fi dezastruos dacă ești lângă apă. Citește asta înainte de următoarea ta petrecere la piscină sau zi la lac.

Și cu cafeina. Prea multă cafea cu gheață (sau ceai, băuturi energizante sau orice alte băuturi cofeinizate) poate lucra împotriva ta dacă nu bei suficientă apă. Cafeina stimulează mișcarea în corp, ceea ce încălzește corpul și te face să te simți mai fierbinte, nu răcorit.

Răcorește-ți mașina ... Parasolarele, recircularea aerului și ținuta potrivită pot ajuta să-ți faci mașina mai puțin opresivă într-o zi fierbinte de vară.

… și casa ta. Poți să-ți menții casa răcoroasă fără să-ți crești factura la electricitate? Pioneer Woman are câteva trucuri utile.

Sunt părinte. Ce altceva ar trebui să știu?

De ce copiii sunt mai vulnerabili la căldura extremă. Copiii au dificultăți în a-și regla temperatura corpului, motiv pentru care experții în sănătate recomandă să faci un efort pentru a-i proteja atunci când sunt afară într-o zi fierbinte. Începe prin a evita ieșirea în orele de vârf ale căldurii, asigurându-te că beau suficientă apă și ținându-i departe de echipamentele de joacă fierbinți.

Bebelușii au nevoie de îngrijire suplimentară. Iată cum să protejezi sugarii în zilele fierbinți și să recunoști semnele bolilor provocate de căldură.

Ce fac cu animalul meu de companie?

Sfaturi de la experți. Recomandările Humane Society pentru menținerea animalelor în siguranță în timpul vremii fierbinți acoperă totul, de la exercițiile în aer liber până la recunoașterea semnelor de insolație la animalul tău de companie.

Plimbările cu câinele. Trotoarele fierbinți echivalează cu lăbuțe arse. Iată cum să gestionezi plimbările în timpul căldurii extreme.

Ce spune un proprietar de câine. O mamă de câine împărtășește cum se asigură că golden retrieverul său este hidratat vara aceasta.

Articole similare

Ce muzică ar trebui să aculte femeile gravide

Iată cele mai bune recomandări de genuri muzicale...


Top citite
Fotografie de la Simona Kidric/ Pexels

Sir Brian May și-a dat demisia din organizația de protecție a animalelor unde era vicepreședinte

captură Instagram

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Captura Youtube

O nouă carte detaliază „lupta” lui Chester Bennington împotriva dependenței

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul



Cele mai noi articole

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent s-a dezlănțuit în legătură cu cearta sa de ani...

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Lana Del Rey, celebra cântăreață în vârstă de 39 de...

pixel