Care este cauza recentelor valuri de căldură din SUA?
Autor: Simona Duta
Data publicării:
O mare parte din vestul Statelor Unite este afectată de un val de căldură în această săptămână, cu temperaturi care au depășit miercuri 43 de grade Celsius în unele zone din California.

Căldura extremă crește, de asemenea, riscul de incendii de vegetație. Focul Wishon, un incendiu de 350 de acri, din  Pădurea națională Sequoia din California, a fost izolat în proporție de 35 %. Iată câțiva dintre factorii despre care oamenii de știință cred că sunt cauza acestor valuri de căldură.

SCHIMBĂRILE CLIMATICE INFLUENȚATE DE OM

Schimbările climatice cauzate de arderea combustibililor fosili sunt un fenomen global care joacă cu siguranță un rol în ceea ce se întâmplă în Statele Unite, spun oamenii de știință. 

"Schimbările climatice fac ca fenomenele de căldură extreme și fără precedent să fie mai intense și mai frecvente, cam peste tot în lume", a declarat Daniel Swain, climatolog la Universitatea California din Los Angeles.

"Valurile de căldură reprezintă, probabil, cel mai subestimat tip de dezastru potențial, deoarece ucid în mod regulat mulți oameni. Cu toate astea, nu se vorbește prea mult despre ele, pentru că nu ucid, ca să spunem lucrurilor pe nume,  într-un mod suficient de dramatic. Adică nu există cadavre pe stradă", a apreciat Swain.

Jennifer Francis, cercetător principal la Woodwell Climate Research Center, a declarat că, odată cu schimbările climatice, în lume se produc schimbări în modelele de vânt și în sistemele meteorologice, ceea ce face ca valurile de căldură să fie mai intense, mai persistente și mai răspândite.

Alex Ruane, de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale al NASA, a declarat că, pe măsură ce lumea se încălzește, va fi nevoie de mai puține anomalii naturale pentru a provoca categorii de căldură extremă. "Pentru că suntem mai aproape de aceste praguri, este mai probabil să avem mai mult de un val de căldură în același timp. Este ceea ce vedem în SUA."

ÎNCĂLZIREA ARCTICĂ

Zona arctică se încălzește de trei până la patru ori mai repede decât întregul glob, ceea ce înseamnă că există din ce în ce mai puține diferențe între temperaturile din nord și cele din apropierea ecuatorului.

Acest lucru provoacă oscilații în jet stream-ul din Atlanticul de Nord, care, la rândul său, provoacă fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură și inundații, potrivit lui Francis de la Woodwell Climate Research Center.

DOMENII DE CĂLDURĂ

Oceanele mai calde contribuie la formarea unor domuri de căldură, care rețin căldura pe suprafețe geografice mari.

Principala cauză a domurilor de căldură, spun oamenii de știință, este o schimbare puternică a temperaturilor oceanice de la vest la est, care are loc în Oceanul Pacific tropical în iarna precedentă.

"Atunci când vânturile predominante deplasează aerul cald spre est, mișcările spre nord ale jet stream prind aerul și îl deplasează spre interior, unde se scufundă, ceea ce duce la valuri de căldură", precizează Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA pe site-ul său.

EL NINO ȘI LA NINA

La fiecare câțiva ani, apar fenomene meteorologice cunoscute sub numele de El Nino și, mai rar, La Nina. El Nino aduce apă caldă din Oceanul Pacific ecuatorial pe coasta de vest a Americii de Nord, iar La Nina aduce apă mai rece.

În prezent, este în vigoare La Nina. Deoarece temperaturile de vară tind să scadă în timpul La Nina, oamenii de știință din domeniul climei sunt îngrijorați de modul în care ar putea arăta un val de căldură severă în timpul următorului El Nino, când ar putea fi așteptată o vreme de vară și mai caldă.

Citește și Navigația ambarcațiunilor, în pericol pe Rin și Dunăre

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel