Care este legătura dintre anxietate și sistemul digestiv. Ce spun specialiștii
Autor: , Romina Baluta | Dată: 16 noi 2022, 14:36
Stresul accentuat si emotiile pot duce la dureri stomacale si alte probleme digestive.

Gândiți-vă că simțiți fluturi în stomac. Nu este doar o vorbă. Limbajul nostru reflectă faptul că multe emoții, inclusiv anxietatea, sunt resimțite în sistemul digestiv. Legătura dintre anxietate și problemele digestive nu rezultă doar în reacții este explicabilă prin faptul că intestinele sunt, după creier, cea mai mare zona cu nervi din organism.

Pot apărea afecțiuni precum greața, diaree sau constipație; dureri de stomac, crampe sau balonare; senzații persistente de foame sau lipsă de apetit care nu au legătură cu nevoile fizice; și chiar afecțiuni medicale precum sindromul colonului iritabil (IBS). 

Vestea bună este că înțelegerea modului în care funcționează această conexiune vă poate ajuta să rezolvați atât anxietatea, cât și tulburările digestive. 

Legătura dintre  anxietatea și problemele de stomac

Este firesc să ne gândim la organele noastre ca la niște părți separate ale corpului, deconectate de preocupările mentale, dar nu așa funcționează de fapt corpul nostru. În schimb, suntem un singur organism cu inteligență în tot corpul. Avem un creier în cap, bineînțeles, dar avem și un "creier-intestin" situat în sistemul nostru nervos enteric (digestiv). 

Într-un proces cunoscut sub numele de "interocepție", creierul din capul nostru primește și trimite în mod constant mesaje către restul corpului.

Atunci când corpul nostru detectează un pericol, cum ar fi în cazul anxietății, începe să se mobilizeze pentru a lupta sau a fugi. Impulsionați de eliberarea unei serii de hormoni și neurotransmițători, atenția noastră se îngustează, simțurile se intensifică, iar organismul închide activitățile neesențiale, inclusiv digestia. Este important să înțelegeți că acesta este modul automat al corpului dumneavoastră de a vă proteja de pericol. Nu este "totul în capul tău" și nu se află sub controlul tău conștient.

Anxietatea poate duce la stres cronic

Anxietatea a evoluat pentru că este benefică, dar prea multă anxietate poate deveni dăunătoare. Aceasta vă poate împiedica să vă gândiți la activități mai productive și vă poate face mai greu să vă expuneți la experiențe și oameni noi. Din cauza legăturii dintre minte și corp, anxietatea stresează și corpul.


Motivul este că atunci când ne simțim anxioși anticipăm posibile circumstanțe viitoare amenințătoare. Totuși, deoarece amenințarea nu este prezentă în realitate, ciclul de amenințare, răspuns și rezolvare nu poate fi finalizat, potrivit yourtango.com

Articole similare

Prăjitura lui Moș Nicolae. Rețeta specială de sărbătoare

De Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, poți prepara o...


Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole